Poreska češlja i strine i tašte!

Imovina dece, tetaka, stričeva, strina, tašti i rođaka koji ne žive u domaćinstvu s političarima najverovatnije će biti pod lupom Poreske uprave od marta, kad bude usvojen zakon o poreklu imovine, otkriva neke od odredaba novog pravnog akta Zoran Stojiljković, član Agencije za borbu protiv korupcije.

Srbija 20.01.2015 | 22:18
Poreska češlja i strine i tašte!

- To će biti pravi pomak. Prema novom zakonu, provera njihove imovine neće imati vremenski rok, kao što to sad predviđa Zakon o Agenciji protiv korupcije, kojim se proverava samo imovina od 2010. godine, kad je osnovana - kaže Stojiljković.

Začarani krug

On naglašava da će se novim zakonom, što je po njemu ključno, proveravati imovina svih srodnika i tako će se zatvoriti začarani krug po kome su političari svoje bogatstvo uglavnom prepisivali na druge osobe i time zaobilazili zakon - kaže Stojiljković, objašnjavajući da bi ovaj zakon konačno trebalo i da otkrije spregu političara i tajkuna.

- Zakon će važiti retroaktivno i konačno će rasvetliti spregu tajkuna i političara koji su stekli bogatstvo u poslednjih 20 godina, od devedesetih do privatizacija - napominje Stojiljković i dodaje da može doći do oduzimanja funkcija, ali i onih nekretnina koje nisu stečene na legalan način.

Čisti ko suza

S druge strane, aktuelni ministri i političari tvrde da su „čisti pred zakonom“ i da su svu imovinu prijavili na svoje ime.

Tako Bojan Pajtić, vojvođanski premijer, kaže da mu je imovina ista već godinama.

- Nisam bogatiji nego pre deset godina. I treba da se proveri kolika je imovina, a koliki prihodi političara - kaže vojvođanski premijer.

Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, kaže da, koliko mu je poznato, Poreska uprava i sad može da proverava imovinu svih građana.

- Kad sam stupio na ovu funkciju, podneo sam imovinsku kartu i na taj način sam svu svoju imovinu uredno prijavio.

Sve na svoje ime

I Bratislav Gašić, ministar odbrane i potpredsednik SNS, ističe da nema šta da krije i da je privatnik već 27 godina.

- Pozdravljam donošenje zakona, da vidimo ko su ti političari koji su samo od politike postali bogataši. Sva imovina je uredno prijavljena i nije na strine, tetke, teče kao kod nekih - kaže Gašić, dok socijalista i bivši ministar Milutin Mrkonjić, za čije su se ime vezivale mnoge afere, tvrdi da nema ništa od imovine.

- Go sam ko pištolj. Nemam ni kola, ni stan, ni kuću, moja žena ima stan, a ja živim samo od poslaničke plate - tvrdi Mrkonjić.

Reagovanja političara

Aleksandar Antić, ministar energetike: Uredno sve prijavljujem
Uredno sve prijavljujem i imovina se otkako sam na javnim funkcijama nije uvećala. Političari, kao nosioci javnih funkcija, treba da budu pod lupom javnosti.

Rasim Ljajić, ministar trgovine: Prijavljujem i očevu imovinu
Ne strahujem jer već više od deset godina prijavljujem svu imovinu, čak i onu koja se formalno vodi na mog oca, ali je ja koristim.

Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja: Tajkuni treba da se plaše
Treba da strahuju tajkuni i oni za koje ne znamo kako su stekli prve milione. Ja ne strahujem. Zakon treba da uvede red da građani koji poštuju zakon i pošteno rade i žive budu zaštićeni.

Vanja Udovičić, ministar sporta: Sve sam uredno prijavio
Kontrola porekla imovine je normalna stvar u svim uređenim državama. Svako ko je poštovao zakon nema razloga za brigu. Svi znaju kako sam stekao imovinu i sve je prijavljeno.

Jadranka Joksimović, ministarka za EU: Nisam bogatija
Nemam promene imovinske karte koje bi trebalo da prijavim. Mislim da je važno da takav zakon bude donet.

Kori Udovički, ministarka državne uprave: Spokojna
Uredno prijavljujem imovinu, što ću učiniti i sada u predviđenom roku. Nemam nikakvog razloga za strah.

Nebojša Čović, predsednik KK Crvena zvezda: Podržavam novi zakon
Uredno sam prijavljivao imovinu u skladu sa zakonom. Ne strahujem od takvog zakona, naprotiv, u potpunosti ga podržavam.

Pozitivni primeri Hongkong i Brazil: Uspeli da pobede korupciju
Najpozitivniji primeri borbe protiv korupcije su Hongkong i Brazil. U Hongkongu je 2002. oformljena nezavisna komisija protiv korupcije i u okviru nje odeljenje za operacije sa hiljadu istražitelja. Posle šest godina, izuzetno korumpirani Hongkong uvršten je u grupu 20 zemalja u svetu u kojima se korupcija javlja kao redak slučaj. U Brazilu, posle izbora Lule da Silve za predsednika, privredni razvoj zemlje pokrenut je zaustavljanjem korupcije i socijalnim programima.

Izvor: Kurir

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kolike porodice ljudi imaju

20.01.2015 21:23

Nas su ratovi istrebili.

ODGOVORITE
Name

sss

21.01.2015 21:21

sta ste se uhvatili ministara i sitne buranije idite na visoke polozaje pa njih preispitajte odakle im vile jahte avioni kamioni itd.

ODGOVORITE