Тијесном већином за заштиту жена

У Европском парламенту подржан је извјештај који се у првом реду односи на заштиту права жена, али је прошао тијесном већином иако подржава многе важне теме о заштити жена од насиља и дискриминације.

Свијет 20.01.2015 | 19:40
Тијесном већином за заштиту жена

Велики дио извјештаја посвећен је насиљу над женама које у Европи трпи свака трећа жена.

Најважније тачке тог извјештаја су једнакост у платама за исти рад, заштиту жена од насиља, право на доступну медицинску помоћ и побачај.

Извјештај о правима жена и мушкараца за 2013. годину изгласан је јутрос у Одбору за равноправност полова и женска права у Европском парламенту.

Око њега су се и прошле године ломила копља на пленарној сједници у Стразбуру, а није прошао захваљујући међу осталим и хрватским посланицима.

Замјенски члан Одбора за равноправност полова Биљана Борзан заузела се за мјере оснаживања жена у пријављивању злочина и бриге о њима након пријаве.

Процјењује се да се тек 20 одсто насиља пријави полицији и да у тим ријетким случајевима свака друга жртва буде задовољна коначним исходом.

"Посебно ме забрињава насиље на интернету о чему сам раније писала Европској комисији. Оно постаје тренд у цијелој ЕУ и застрашујуће је када се догађа међу малољетницима на друштвеним мрежама јер се такво понашање почиње доживљавати као нешто нормално", каже Борзанова.

Према њеним ријечима, извјештај ће у марту бити на дневном реду пленарне сједнице у Стразбуру.

"Забринута сам хоће ли проћи у овом облику, прије свега, јер је и на Одбору тијесном већином задржан параграф о праву жена на побачај и приступ квалитетној здравственој његи", навела је Борзанова.

Коментари / 0

Оставите коментар