Tijesnom većinom za zaštitu žena

U Evropskom parlamentu podržan je izvještaj koji se u prvom redu odnosi na zaštitu prava žena, ali je prošao tijesnom većinom iako podržava mnoge važne teme o zaštiti žena od nasilja i diskriminacije.

Svijet 20.01.2015 | 19:40
Tijesnom većinom za zaštitu žena

Veliki dio izvještaja posvećen je nasilju nad ženama koje u Evropi trpi svaka treća žena.

Najvažnije tačke tog izvještaja su jednakost u platama za isti rad, zaštitu žena od nasilja, pravo na dostupnu medicinsku pomoć i pobačaj.

Izvještaj o pravima žena i muškaraca za 2013. godinu izglasan je jutros u Odboru za ravnopravnost polova i ženska prava u Evropskom parlamentu.

Oko njega su se i prošle godine lomila koplja na plenarnoj sjednici u Strazburu, a nije prošao zahvaljujući među ostalim i hrvatskim poslanicima.

Zamjenski član Odbora za ravnopravnost polova Biljana Borzan zauzela se za mjere osnaživanja žena u prijavljivanju zločina i brige o njima nakon prijave.

Procjenjuje se da se tek 20 odsto nasilja prijavi policiji i da u tim rijetkim slučajevima svaka druga žrtva bude zadovoljna konačnim ishodom.

"Posebno me zabrinjava nasilje na internetu o čemu sam ranije pisala Evropskoj komisiji. Ono postaje trend u cijeloj EU i zastrašujuće je kada se događa među maloljetnicima na društvenim mrežama jer se takvo ponašanje počinje doživljavati kao nešto normalno", kaže Borzanova.

Prema njenim riječima, izvještaj će u martu biti na dnevnom redu plenarne sjednice u Strazburu.

"Zabrinuta sam hoće li proći u ovom obliku, prije svega, jer je i na Odboru tijesnom većinom zadržan paragraf o pravu žena na pobačaj i pristup kvalitetnoj zdravstvenoj njegi", navela je Borzanova.

Komentari / 0

Ostavite komentar