Нема потребе за јединственим образовањем

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да између надлежних институција Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ постоји сарадња у области образовног система и да нема потребе за било каквим јединственим образовањем.

Босна и Херцеговина 20.01.2015 | 09:57
Нема потребе за јединственим образовањем

Поводом изјаве новог амбасадора САД у БиХ Морин Кормак да се залагати да дјеца у Српској и ФБиХ уче по јединственом плану и програму, Касиповић је оцијенио да је питање образовања квалитетно рјешено између Републике Српске и ФБиХ. 

Касиповић каже за "Прес Република Српска" да власти Српске немају ништа против тога да стране дипломате показују интересовање за унутрашње прилике у БиХ, али да се противе њиховом мијешању у утврђене надлежности ентитета. 

Члан Главног одбора СНСД-а Душанка Мајкић осудила је прво јавно обраћање новог амбасадора САД у БиХ, оцјенивши да је Кормакова недовољно обавијештена о унутрашњем уређењу БиХ. 

Мајкићева истиче да Кормакова може да предлаже разне ствари, али да коначну одлуку могу да донесу једино домаћи политичари. 

Члан Одбора Народне скупштине Српске за образовање, науку и културу и информисање Крсто Јандрић, који је и предсједник Извршног одбора НДП-а, рекао је да његова странка неће прихватити приједлоге за увођење јединственог образовног система у БиХ, ма од кога они долазили. 

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Слободан Наградић сматра да Кормакова није сама дошла до такве идеје, те да није довољно упознат о уставној структури БиХ и чињеници да је образовање у искључивој надлежност ентитета, а у ФБиХ чак и кантона. 

"Да је питање заједничког образовања у БиХ било могуће ријешити, то би још давно урадили много компетентнији људи него што је Кормакова", сматра Наградић.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

јаро

20.01.2015 09:12

Младен Иванић се слаже са Кормаковом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

20.01.2015 09:13

Чуј ти Касиповића, па он је комплетно образовање Српске срозао на најниже гране, диплому добијаш за дан ако имаш пун новчаник, а о знању ко те пита. Фууј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

20.01.2015 16:22

Јаро - Не лази Јаро. Не прави се луд.

ОДГОВОРИТЕ