Nema potrebe za jedinstvenim obrazovanjem

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da između nadležnih institucija Srpske i Federacije BiH /FBiH/ postoji saradnja u oblasti obrazovnog sistema i da nema potrebe za bilo kakvim jedinstvenim obrazovanjem.

Bosna i Hercegovina 20.01.2015 | 09:57
Nema potrebe za jedinstvenim obrazovanjem

Povodom izjave novog ambasadora SAD u BiH Morin Kormak da se zalagati da djeca u Srpskoj i FBiH uče po jedinstvenom planu i programu, Kasipović je ocijenio da je pitanje obrazovanja kvalitetno rješeno između Republike Srpske i FBiH. 

Kasipović kaže za "Pres Republika Srpska" da vlasti Srpske nemaju ništa protiv toga da strane diplomate pokazuju interesovanje za unutrašnje prilike u BiH, ali da se protive njihovom miješanju u utvrđene nadležnosti entiteta. 

Član Glavnog odbora SNSD-a Dušanka Majkić osudila je prvo javno obraćanje novog ambasadora SAD u BiH, ocjenivši da je Kormakova nedovoljno obaviještena o unutrašnjem uređenju BiH. 

Majkićeva ističe da Kormakova može da predlaže razne stvari, ali da konačnu odluku mogu da donesu jedino domaći političari. 

Član Odbora Narodne skupštine Srpske za obrazovanje, nauku i kulturu i informisanje Krsto Jandrić, koji je i predsjednik Izvršnog odbora NDP-a, rekao je da njegova stranka neće prihvatiti prijedloge za uvođenje jedinstvenog obrazovnog sistema u BiH, ma od koga oni dolazili. 

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Slobodan Nagradić smatra da Kormakova nije sama došla do takve ideje, te da nije dovoljno upoznat o ustavnoj strukturi BiH i činjenici da je obrazovanje u isključivoj nadležnost entiteta, a u FBiH čak i kantona. 

"Da je pitanje zajedničkog obrazovanja u BiH bilo moguće riješiti, to bi još davno uradili mnogo kompetentniji ljudi nego što je Kormakova", smatra Nagradić.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

jaro

20.01.2015 09:12

Mladen Ivanić se slaže sa Kormakovom!

ODGOVORITE
Name

Василије

20.01.2015 09:13

Чуј ти Kасиповића, па он је комплетно образовање Српске срозао на најниже гране, диплому добијаш за дан ако имаш пун новчаник, а о знању ко те пита. Фууј!

ODGOVORITE
Name

Ja

20.01.2015 16:22

Jaro - Ne lazi Jaro. Ne pravi se lud.

ODGOVORITE