Шта после јаког оброка

Горушица може да изазове болове који су по интензитету слични онима услед инфаркта.

Здравље 19.01.2015 | 13:39
Шта после јаког оброка

ПАСУЉ, сарма, сланина, слатки купус са месом најчешће су намирнице на трпези током зимских месеци. Иако спадају у јела која греју и идеална су за хладне дане, ове намирнице су "тешке" за желудац, посебно онима који већ пате од желудачних тегоба, пре свега горушице. Жгаравица погађа оне који имају вишак киселине, па им се после масног, киселог или љутог оброка или чашице алкохола јављају мучнина, надимање, пецкање у грудима и желуцу.

Ову непријатну тегобу има око 20 одсто популације, додуше, већина њих болује од осталих гастроинтестиналних проблема, попут чира на желуцу или желудачне киле.

Горушица или осећај пецкања у грудима јавља се због враћања (рефлукса) желудачне киселине, а стање које настаје због поновљених епизода горушице назива се гастроезофагеални рефлукс (ГЕРБ). Главни симптом је болни осећај пецкања у грудима. Понекад је бол јак као услед инфаркта миокарда. Обично се развија у року од сат времена након јела.

Постоји неколико препарата за ово непријатно стање, који могу да се купе у апотекама, али као прва помоћ могу да послуже и једноставни и безбедни кућни "лекови".

ПИРИНАЧ - Прогутајте једну чајну кашику сировог пиринча. Он ће покупити сувишну киселину, а олакшање ћете осетити већ након 15 минута.

ЖВАКА - Жваћите жвакаћу гуму без шећера. Жвакање ће створити већу количину пљувачке која ће киселину потиснути назад у желудац.

ЂУМБИР - Свеж ђумбир делује двоструко на горушицу - упија вишак киселине у желуцу и помаже смиривање нерава који доприносе горушици. Ђумбир можете додати јелима као зачин, пити чај од ђумбира или га јести свежег. Чај од ђумбира се прави тако што се кашичица свежег ђумбира дода шољи провреле воде. Сачекајте неколико минута, па попијте лековит напитак.

НА ЛЕВИ БОК - Спавајте на левом боку јер желудачна киселина тада брже пролази према цревима и ослобађа вас враћања киселине. Немојте лећи одмах након оброка, јер то подстиче горушицу.

СОДА БИКАРБОНА - Две чаше напуните хладном водом. Једна чаша нека буде пуна воде, а другу налијте допола, па у њу ставите две кашичице соде бикарбоне, промешајте и попијте. Другу чашу воде попијте како бисте неутрализовали укус соде.

ВОЋЕ - Банана, свежа или сушена, може да ублажи горушицу, док јабуке стварају ефекат хлађења у стомаку.

ОРАШАСТИ ПЛОДОВИ - Бадеми и други орашасти плодови веома су делотворни против горушице, јер скупљају киселину у желуцу.

БИЉНИ ЧАЈ - Чај од камилице и нане ефикасно неутралишу желудачну киселину. Нана је ефикасна у отклањању горушице јер помаже у варењу и ублажава стомачне тегобе. Додајте кашичицу измрвљених листова нане у шољу провреле воде. Оставите да одстоји 30 минута и пијте чај неколико пута на дан.

ЗАЧИНИ - Цимет и кардамон, ако их додате у чај, могу да вам помогну да се решите горушице. Ове зачине додајте док кувате чај, а не накнадно, када је чај већ готов. Може да помогне и коморач. Жваћите семе коморача неколико пута на дан. Тако ћете освежити дах, а лучење желудачне киселине држати под контролом. Можете и пити чај од коморача. Он се припрема тако што се две кашичице семена додају шољи провреле воде, затим се остави да одстоји 10 минута, процеди се и попије.

МЛЕКО - Хладно млеко има велики утицај на смањење осећаја пецкања у стомаку, који настаје услед горушице.

СИРЋЕ - Сирће, нарочито јабуково, може да спречи подизање желудачне киселине. Довољно је да пре оброка попијете воду у којој је разблажена кашичица јабуковог сирћета.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Серафим

20.01.2015 08:42

Хладно ПИВО и секс са напредним и назадним снајицама до зоре.

ОДГОВОРИТЕ