Институције се морају позабавити корупцијом

Пословна и инвестициона клима у БиХ се мора побољшати да би људи нашли посао, а да би се то десило, појединци и институције у БиХ се морају озбиљно позабавити корупцијом, као и политиком која корупцију толерише.

Босна и Херцеговина 18.01.2015 | 18:30
Институције се морају позабавити корупцијом

Ово је, између осталог, у свом првом коментару на блогу објавила Морин Елизабет Кормак, новоименовани амерички амбасадор у БиХ, у којем стоји и то да Амбасада има нове програме за борбу против корупције те да ће то бити тема разговора коју ће водити са свима, од најважнијих лидера до власника трговина.

Кормакова пише да ће се фокусирати на сарадњу са свима и са међународним партнерима како би БиХ постала у потпуности функционално и демократско друштво одговорно грађанима, истовремено изражавајући жељу да заједно са тимом из Амбасаде нађе начин да БиХ из фазе стабилности пређе у фазу просперитета.

"У понедјељак сам посјетила Брисел и састала се са кључним актерима у ЕУ и НАТО савезу који су још једном потврдили опредијељеност да сарађују са вама како би БиХ постала дио тих институција", пише Кормакова.

У тексту се, између осталог, наглашава и то да је кључно да БиХ оснажи своје везе са Западом те да и анкете показују да  већина људи у БиХ то жели.

"Нећу се устручавати да тражим од политичких лидера да испуне обећања која дају евроатлантским институцијама и, што је још важније, обећања која су дали својим грађанима у вријеме избора", пише Кормакова.

Да би биле промовисане толерација и богата разноликост, које су, како пише, "темељ ове земље", Кормакова чврсто вјерује да дјеца треба да похађају школу заједно и да уче према јединственом плану и програму да би упознали једни друге и истовремено стекли вјештине потребне за конкретан допринос будућности своје земље.

"Као званични представник Владе САД, свакако ћу сарађивати са институцијама и политичким лидерима ове земље", написала је на блогу.

Извор: Независне новине

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Истина

18.01.2015 17:39

Па институције су мотори покретачи корупције и криминала. Овдје помазе само ОЛАФ и тузиоци из старе Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги приједор

18.01.2015 17:51

ВИШЕ ОД ПОЛОВИНЕ ГРАЂАНА КОЈИ НИСУ ПАВИЋЕВИ НИ ДОДИКОВИ,ВЕЋ ГОДИНАМА ЖИВЕ МЕДИСКИ ИЗОЛОВАНИ ОД ОСТАТКА СВИЈЕТА,ПОНИЖАВАНИ ОБЕСПРАВЉЕНИ ГЛАДНИ ЈЕДНОСТАВНО АКО НИСИ СА ПАВИЋЕМ КАО ДА НЕ ПОСТОЈИШ,КАД НЕ МОЖЕШ ДОБИТИ ПОСАО,КАДА СЕ ПРИМАЈУ САМО СТРАНАЧКИ КАДА ТИ ПРИЈЕТЕ, КАДА ТЕ ТУКУ, ТИ СЕ НЕ МОЖЕШ НИКОМЕ ЖАЛИТИ ,НИ ЈЕДНИ МЕДИЈИ НЕ ОБЈАВЉУЈУ ПРАВУ СЛИКУ О ПРИЈЕДОРУ ,ГДЈЕ ЦАРУЈУ НЕМАШТИНА, ДРОГА, ПЉАЧКЕ, УЦЈЕНЕ РЕКЕТИРАЊЕ, УБИСТВА И ВЕЛИКИ БРОЈ САМОУБИСТАВА ,СВЕ ТО НЕЋЕТЕ НАЋИ НИ У ЈЕДНИМ МЕДИЈИМА ,ПИТАТЕ ЗАШТО ПАВИЋ ОБЈАВЉУЈЕ САМО ОНО ШТО ЊЕМУ ИДЕ У ПРИЛОГ,НИКО НЕ ПОТЕЖЕ ПИТАЊЕ ЊЕГОВОГ ЕНОРМНОГ БОГАТСТВА,НИ ЊЕГОВОГ СИНА КОЈИ ЈЕ У КРИМИНАЛУ ДО ГУШЕ ,ОВИМ ПУТЕМ АПЕЛУЈЕМО И НА НОВУ АМБАСАДОРКУ ЕЛИЗАБЕТ ,ДА АКО МИСЛИ НЕШТО ИСТИНСКИ ПОДУЗИМАТИ ДА НЕ ЗАБОРАВИ ПРИЈЕДОР.НИСАМ БОШЊАК, СРБИН САМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

18.01.2015 18:38

Ова жена је знак да је Америка коначно одлучила довести ову земљу у ред. То ће бити и проведено. Нису Васић и Радојичић случајно баш сад отказали послушност Додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

контра

18.01.2015 18:42

Прво треба похапсити неке судије и полицајце..ца.70 %

ОДГОВОРИТЕ
Name

социолог

18.01.2015 18:47

Наравно да су на први поглед за корупцију најодговорнији полиција и судови. Али уствари најодговорнији је народ који упорно бира криминалце на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Почетак

18.01.2015 19:05

У борби против криминала и корупције крените од Селмана као заштитника исте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батан

18.01.2015 22:13

Господјо, хоће се институције позабавити корупцијом али ако се ви позабавите тим ,институцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје су ти Жвиждачи

19.01.2015 09:08

Па институције се баве корупцијом, није да не баве. Ето, напримјер у БЛ тужилаштво је подигло оптужнице против Борка Џајића и његовог "Форума родитеља" због тога што тужилаштву, полицији и другима указује на криминал и корупцију, доставља информације и пријаве. Није то једна тужба и један случај, има тога више. И то се мора спријечити, па институције то и раде. Тужилаштво је скочило на ноге и 'оће да тог човјека ућутка. Јер, ско нема информација, нема ни лоповлука, ни криминала, ни корупције. Не таласај, и мируј. Ето то је то, тако је а добро није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

19.01.2015 10:02

КО НАМ ИЕ УВЕЗАО КОРУПЦИЈУ?ИСТИ ОНИ ШТО СУ ДУВЕЛИ ДО РАТА У БИХ.

ОДГОВОРИТЕ