Европа: Лов на џихадисте

Опсежне рације и хапшења исламиста у Француској, Немачкој и Белгији. У седишту ЕУ у Бриселу појачане мере безбедности.

Свијет 16.01.2015 | 18:58
Европа: Лов на џихадисте

У Паризу је током ноћи ухапшено 12 људи због сумње да су повезани са прошлонедељним нападима у француској престоници, а рације су настављене и јутрос у другим местима, док медији јављају да се сличне акције спроводе и у Немачкој и Белгији, преноси Тањуг.

Француска полиција испитује деветорицу мушкараца и три жене о "евентуалној логистичкој подршци" коју су можда пружили нападачима, пре свега када је реч о оружју и возилима.
Рације су изведене и у Монружу, где је Амеди Кулибали убио полицајку прошле седмице, у Грињију где је Кулибали одрастао, и у Флори-Мерожису и у насељу Епине на Сени северно од Париза.

Како би избегле евентуално нова страдања људи, власти у Паризу су јутрос одлучиле да у знак предострожности затворе иевакуишу Источну железничку станицу после претње бомбом, за коју се испоставило да је била лажна.

Одлука је донета пошто је на шинама уочен сумњив пакет.
Француски председник Франсоа Оланд позвао је међународну заједницу да пружи "чврст и колективан" одговор на тероризам, после прошлонедељних напада у Паризу.

"Наш одговор мора бити чврст пред тероризмом. Може бити једино колективан", рекао је Оланд обраћајући се амбасадорима светских земаља у Паризу, преноси АФП.

У Берлину и његовој околини је рано јутрос око 250 полицајаца извело опсежну операцију у 11 "објеката" за које се верује да су повезани са исламским салафистима, а полиција наводи да не постоје докази да су екстремисти планирали нападе у Немачкој.

Две особе су ухапшене под сумњом да су регрутовали борце и обезбеђивали новац и опрему за Исламску државу у Сирији.

Међу њима је и вођа групе која је намеравала да изведе напад у Сирији.
Реч је о особи турског порекла, Исмету Д, старом 41 годину, који је оптужен да је организовао групу за "борбу против неверника у Сирији", а групу су претежно чиниле особе турског и руског порекла из области кавкаског региона – Чеченије и Дагестана.

Други ухапшени је Емин Ф, стар 43 године, који је оптужен да је био задужен за прикупљање новца за екстремисте.

Белгијски министар спољних послова Дидије Рејндерс саопштио је јутрос да су службе безбедности јутрос завршиле обимну акцију у којој је ухапшен велики број људи.

Полиција је синоћ извела серију рација у западном предграђу Брисела Ајндховену и у градићу Вервијеу близу немачке границе са циљем да разбије групе џихадиста које су спремале терористичке нападе.

Двојица осумњичених убијена су у размени ватре са полицајцима у Вервијеу, а једна особа је рањена.

„Џихадисти који су јуче ухапшени у Белгији спремали су нападе на полицијске станице и патроле", истиче Ерик ван дер Сипт, заменик белгијског државног тужиоца.

Сипт је на конференцији за штампу у Бриселу рекао да је током јучерашњих рација широм Белгије ухапшено 13 џихадиста, повратника из рата у Сирији који су већ неко време били под надзором служби безбедности.

Ван дер Сипт је навео да је у рацији у градићу Вервијеу, где су двојица осумњичених убијени након што су пуцали на полицију, нађена велика количина оружја и опреме.
Белгијске власти су раније саопштиле да су терористи спремали нападе сличне онима које су џихадисти прошле недеље извели у Паризу, али да белгијске групе нису биле директно повезане са француским џихадистима.

Огласио се и белгијски премијер Шарл Мишел, најавивши низ оштрих мера за сузбијање тероризма, које укључујују и могућност ангажовања војске против екстремистичких група.
Европска унија појачала је од јутрос мере безбедности око зграда у којима су смештене европске институција, саопштила је Наташа Берто, портпаролка Европске комисије.

"У сталном смо контакту са белгијском полицијом, а за сада нема информација да постоји конкретна претња", рекла је Берто новинарима у седишту Европске комисије.
Мере укључују појачан надзор на улазу у зграде и повећан број радника обезбеђења, навела је Берто.

Одлука о подизању степена обезбеђења донета је након што је Белгија јуче прогласила трећи степен (од укупно четири) опасности од тероризма.

Берто је новинарима рекла и да Европска комисија подржава план неких чланица да се осумњиченима за терористичке активности одузму пасоше и личне карте како не би могли да напусте Шенген.

Због опасности од тероризма јутрос је затворена једина школа за ортодоксне јевреје у Холандији, у Амстердаму.

Директор школе у Амстердаму, рабин Бињомин Јакобс је холандским медијима рекао да није било директних претњи, али да су власти одлучиле да је затворе због догађаја у суседној Белгији.

Испред родне куће Ане Франк у Амстердаму и осталих потенцијалних мета терористичких напада постављено је додатно обезбеђење.

 

Коментари / 0

Оставите коментар