Рјешење "Швајцарца" је у банкама

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић изјавио је Срни да су одлуком Централне банке Швајцарске да укине доњу границу девизног курса од 1,20 франака за један евро директно погођени одређени правни и приватни субјекти у БиХ, а посебно грађани који имају кредите везане за курс швајцарског франка.

Босна и Херцеговина 16.01.2015 | 14:08
Рјешење "Швајцарца" је у банкама

Он је напоменуо да је, након одлуке Централне банке Швајцарске, дошло до "експлозије", јер је франак ојачао за 30 одсто у односу на евро. "Добро би било сачекати да се све смири, консолидује и уђе у нормалне токове", истакао је Мишић.

Он је нагласио да су посебно погођени корисници кредита у швајцарским францима, те подсјетио да је тај проблем био изражен и 2011. године, након чега се ситуација стабилизовала, али је сада поново "експлодирао".

Мишић је навео да је у овом случају рјешење у банкама.

Према његовим ријечима, и домаћи увозници из Швајцарске, такође, директно су изложени већем трошку, док су "у плусу" штедише у овој валути, као и извозници.

"Банке немају већих ризика, с обзиром да су њихове девизне позиције у принципу прилично уравнотежене. Очекујем да ће швајцарска Централна банка, као и Европска централна банка повући неке потезе и извршити корекције", навео је Мишић.

Према његовим ријечима, у БиХ је све концентрисано у групацију Хипо Алпе Адриа банке од које се очекује да ће изнијети виђење ситуације из њиховог угла.

Централна банка Швајцарске је на ванредној сједници Управног одбора неочекивано укинула доњу границу девизног курса од 1,20 франака за један евро, коју је увела у септембру 2011. године, ради спречавања даљег јачања домаће валуте.

Курс швајцарског франка у односу на КМ већи је за 16,8 одсто.

Због ове одлуке проблем би могли имати корисници кредита у БиХ са кредитном клаузулом у швајцарским францима, којих у Српској има у вриједности од 112,3 милиона, а у Федерацији БиХ 225 милиона КМ.

Коментари / 0

Оставите коментар