Rješenje "Švajcarca" je u bankama

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić izjavio je Srni da su odlukom Centralne banke Švajcarske da ukine donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan evro direktno pogođeni određeni pravni i privatni subjekti u BiH, a posebno građani koji imaju kredite vezane za kurs švajcarskog franka.

Bosna i Hercegovina 16.01.2015 | 14:08
Rješenje "Švajcarca" je u bankama

On je napomenuo da je, nakon odluke Centralne banke Švajcarske, došlo do "eksplozije", jer je franak ojačao za 30 odsto u odnosu na evro. "Dobro bi bilo sačekati da se sve smiri, konsoliduje i uđe u normalne tokove", istakao je Mišić.

On je naglasio da su posebno pogođeni korisnici kredita u švajcarskim francima, te podsjetio da je taj problem bio izražen i 2011. godine, nakon čega se situacija stabilizovala, ali je sada ponovo "eksplodirao".

Mišić je naveo da je u ovom slučaju rješenje u bankama.

Prema njegovim riječima, i domaći uvoznici iz Švajcarske, takođe, direktno su izloženi većem trošku, dok su "u plusu" štediše u ovoj valuti, kao i izvoznici.

"Banke nemaju većih rizika, s obzirom da su njihove devizne pozicije u principu prilično uravnotežene. Očekujem da će švajcarska Centralna banka, kao i Evropska centralna banka povući neke poteze i izvršiti korekcije", naveo je Mišić.

Prema njegovim riječima, u BiH je sve koncentrisano u grupaciju Hipo Alpe Adria banke od koje se očekuje da će iznijeti viđenje situacije iz njihovog ugla.

Centralna banka Švajcarske je na vanrednoj sjednici Upravnog odbora neočekivano ukinula donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan evro, koju je uvela u septembru 2011. godine, radi sprečavanja daljeg jačanja domaće valute.

Kurs švajcarskog franka u odnosu na KM veći je za 16,8 odsto.

Zbog ove odluke problem bi mogli imati korisnici kredita u BiH sa kreditnom klauzulom u švajcarskim francima, kojih u Srpskoj ima u vrijednosti od 112,3 miliona, a u Federaciji BiH 225 miliona KM.

Komentari / 0

Ostavite komentar