Канџе џихадиста усмјерене према БиХ

Након што су се у јавности појавиле мапе Исламске државе (ИС), тренутно најпознатије терористичке организације на свијету, на којима је БиХ приказана као дио ИС, стручњаци истичу да их треба разумјети као најозбиљнију пријетњу и нипошто их не потцјењивати.

Босна и Херцеговина 15.01.2015 | 09:18
Канџе џихадиста усмјерене према БиХ

Канџе џихадиста, такође, усмјерене су и према Србији, Словенији и бројним другим државама, а стручна јавност посјећа да многи бх. држављани ратују у Сирији и Ираку, те да ће се вратити у БиХ, гдје имају још истомишљеника.

Зоран Драгишић, стручњак за безбједност, каже да је Балкан у стратегијама исламиста још од Муслиманске браће, односно од двадесетих и тридесетих година прошлог вијека га виде као дио глобалног калифата.

"То треба разумети врло озбиљно и све државе европског региона се суочавају са проблемом исламистичког тероризма", навео је Драгишић.

Он подсјећа да се у овом тренутку рачуна да неколико стотина људи са Балкана ратује у редовима Исламске државе.

"Они када се врате, овде ће доћи да шире пламен устанка. Ми знамо за људе који су одавде отишли да ратују, али имамо и оне који су отпутовали преко западних земаља. Може нам се десити да имамо наше људе који су отишли, на пример, у Аустрију, за које не знамо да ли су били у Сирији и Ираку, ратовали. Дакле, може се десити да нам се они који су отишли као грађевински радници врате као муџахедини", појашњава Драгишић.

И други стручњаци мапу Исламске државе нимало не потцјењују.

"То треба разумети као опасност у оном смислу да у неким земљама постоје људи који подржавају Исламску државу. Значи, ако постоје и у БиХ, самим тим они подржавају и прекрајање мапа", каже Слободан Јанковић, представник београдског Центра за конзервативне студије.

Он такође подсјећа да бројни људи из БиХ ратују на страним ратиштима, али да је доста и оних који овдје врше регрутацију и пропаганду.

"Екстремни исламски покрети наводе на то да све територије које су некада биле освојене од стране муслиманских војски буду део њихове замишљене Исламске државе", рекао је Јанковић.

Раније нам је и Драгомир Јовичић, стручњак за безбједност, такође рекао да је велики проблем у повратку оних који су се борили на страним ратиштима.

"Контрола се не спроводи квалитетно над тим безбједносно интересантним лицима. Ми говоримо о одласку држављана БиХ у рат у Сирију, и како га треба спријечити. А, већи проблем је њихов повратак", рекао је Јовичић.

Подсјећања ради, БиХ има законске прописе којима је предвиђено кажњавање оних који одлазе на страна ратишта, а протеклих мјесеци спроведена су и хапшења осумњичених за противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама.

Извор: Независне новине

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Будућност

15.01.2015 08:24

Да ли то значи да је друго полувријеме неизбјежно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

15.01.2015 08:46

Сигурно нису усмерене према АЉАСЦИ.Понекад се не види шума од дрвета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика..

15.01.2015 08:53

Појави се СТРУЦЊАК цовјек изговори и оде.. Да ли це бити данас КУПУС за руцак.??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

15.01.2015 09:19

Мораце прво цијелу Турску прегазит па Бугарску и Грцку док стигну до нас ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре француз

15.01.2015 10:22

Не брини ти вец су они код нас само су се притајили док не додје наредјење а сто се тице Турске она је главни ценар за њих и од њих и крецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

С.

15.01.2015 12:10

Од ничега нико не може направити ништа - за све треба имати адекватан материјал, и што су материјали, стофови или подлоге боље, бољи су резултати рада - Толико о креирању радикалног исламизма од стране "Хршћанства, Америке и уопште Запада".

ОДГОВОРИТЕ
Name

озренац

15.01.2015 12:13

@будућност...Ако буде 2 полувреме тешко да би се усудио кладити на исход утакмице. Ја би ладно један X спуцо па куд пукло :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далибор

15.01.2015 12:27

Стварно цијеним БН-ТВ, али овај наслов... цуј "У КАНДЗАМА"? ;)) Ја сам убиједјен да се са наисим бх муслиманским вјерницима (ПРАВИМ) мозе лијепо зивјети, људи су сасвим ОК, нема њима у БиХ пролаза. Сто се тице ИДИЛ-а, то је само јос једна у низу МАСИНЕРИЈЕ НОВЦА (нафта, дијаманти, наркотици итд) и имају везе са исламом као и ми Срби са летом на Мјесец ;))

ОДГОВОРИТЕ
Name

војо

15.01.2015 12:50

Па шта,ако и дођу плаћаш им порез,пдв који сад дајем држави тад би давао калифату и нико ме не би дирао,не би било криминалаца јер одмах оде рука ко украде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзаба се прузају

16.01.2015 06:37

Овдје нема нафте а иза локалних политицара ни трава не расте тако да...

ОДГОВОРИТЕ