10 секунди пољупца – 80 милиона бактерија

Током пољупца од десет секунди учесници преносе 80 милиона бактерија - наводе холандски научници.

Здравље 12.01.2015 | 17:40
10 секунди пољупца – 80 милиона бактерија

Научна студија обухватила је експеримент са 21 паром, који су прво морали да испуне упитник о томе колико се често љубе током дана и колико им дуго пољубац траје. Затим су узети узорци из њихових уста и са језика да би научници установили какве све микробе садрже.

Откривено је да парови који се љубе довољно често и довољно дуго, а то значи у просјеку девет пута дневно, на крају имају врло сличну заједницу микроба у устима. Научници су рачунали и колико микроба промијени своје мјесто борвака током француског пољупца.

Један члан пара морао је прије тога да попије пробиотски напитак који у себи садржи бактерије које је лако идентификовати. Установљено је учесници током пољупца од десет секунди "пребаце" 80 милиона бактерија?! Бактерије из пљувачке лакше "путују", а оне које су лоциране на језику изгледају стабилније.

Иако податак о 80 милиона бактерија звучи застрашујуће, научници објашњавају да је то "добра ствар", јер се ради о једној врсти "вакцине" и иградње имунолошког отпора на изложеност различитим микроогранизмима. Резултати испитивања о пољупцу и бактеријама објављени су у часопису "Микробиом".

Коментари / 0

Оставите коментар