Пет начина да себе обришете са интернета

Постоји доста разлога због којих неки корисник жели да се обрише са интернета, а ево како то да урадите. Ипак одмах на почетку треба да знате да то уме да буде дуг процес који не гарантује стопроцентне резултате. Стога се опремите знањем, стрпљењем и почните.

Информационе технологије 09.01.2015 | 10:54
Пет начина да себе обришете са интернета

Друштвене мреже, сервиси и куповина
Неке од друштвених мрежа нуде могућност деактивације налога који ће бити аутоматски обрисан након месец дана или више. Исто важи и за сервисе попут ДропБоxа или сајтове за куповину попут Амазона. Одређени сервиси не дозвољавају брисање и у том случају најбољи начин је да промените основне податке и обришете фотографије са тог налога.

Сајтови који скупљају податке
Одређени сајтови служе за прикупљање података о корисницима како би их даље продавали компанијама да се рекламирају. Неки од тих сајтова се зову Спокео, ПеоплеФиндер и слично. Уколико сами желите да претражите њихове базе и уклоните себе то је процес који је дуготрајан и захтева контактирање сваког сајта појединачно. Неки од њих захтевају попуњавање формулара, слање факсова и слично. Скупљи, али практичнији процесор јесте коришћење сервиса попут ДелетеМе који за годишњу претплату прође кроз све те сајтове и обрише вас из база.

Директни подаци
Када укуцате свој број телефона, мејл или име уколико се појављују на одређеним сајтовима, форумима или сервисима најбоље је да лично контактирате тај сајт и тражите да вас уклоне. У случају да не знате ко стоји иза сајта пронађите на чије име се води уз помоћ овог сервиса. Овај процес може да буде дуготрајан и неки од сајтова можда неће желети да вам изађу у сусрет. Решење за то је у следећем савету.

Претрага
Сајтови за претрагу попут Бинга, Гооглеа и Yахооа имају јасну политику уклањања вашег имена или података из резултата. Потребно је само да их контактирате и затражите од њих да уклоне ваше податке из резултата претраге. Гоогле чак има и посебан алат за уклањање ових података.

Електронска пошта
У зависности од тога колико налога и који тип налога имате процес брисања може бити различит. За неке од налога потребно је само да се улогујете и у подешавањима пронађете опцију за брисање, док за друге је потребно контактирање провајдера и подношење захтева за брисање.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар