Кисели купус - чувар имунитета

Било као салата, подварак или сарма, купус је саставни део наше кухиње у ово доба године. Ова омиљена намирница садржи најважније елементе за одржавање биолошке равнотеже организма.

Здравље 08.01.2015 | 08:24
Кисели купус - чувар имунитета

Зима без киселог купуса, у нашем народу готово да је незамислива. Било као салата, подварак или сарма, купус је саставни део наше кухиње у ово доба године. Ова омиљена намирница садржи најважније елементе за одржавање биолошке равнотеже организма. Има ниску енергетску вредност и представља праву ризницу витамина Ц, А, Б1 и Б2, као и минерала калцијума и калијума.

Чаша расола и салата од купуса најбоља су терапија у постпразничним данима, оптерећеним тешким и калоричним јелима.

Осим витамина и минерала, кисели купус садржи и бактерије млечне киселине, сличне добрим заштитним бактеријама у желуцу, које одржавају равнотежу цревне флоре, регулишу метаболизам и поспешују избацивање токсина.

Помаже и у раду мозга и очувању менталне функције, здрављу срчаног мишића и костију, као и изградњи црвених крвних зрнаца. Захваљујући цинку, купус штити и наш имунитет. Иначе, ако се често једе, отклања анемију, несаницу, депресију и неурозе. Спречава авитаминозу, лечи слузокожу органа за варење, док расол помаже код хроничног затвора. Да би се успоставио добар рад црева довољно је узимати две до три кашике расола пре сваког оброка.

Извор: Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Савјет

08.01.2015 20:07

КРИМИНАЛЦИ ЈЕДИТЕ КУПУС И УЖИВАЈТЕ У ИМУНИТЕТУ. НЕКА ТУЖИОЦИ ЦРКНУ ОД МУКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

08.01.2015 23:47

Нема купуса без бијељнског. Једном сам пробао србијански тј хвалили се они они својим футоским и ја јадан повјеровао и купио врецу....то је толико мекан купус да иструли за цас,и послије сам цјелу врецу бацио толико сам био љут.Никад висе нисам купио него само и увјек бијељински који је без конкуренције на овим просторима. Те србијанцине се хвале па ми јадни мислимо да је све код њих боље а њихова храна је за насу смеце....ја то никад не бих појео.Нас проблем тј нас Срба из РС је сто смо превисе скромни и сто се не знамо рекламирати.Бијељински купус треба брендирати и извозити као и остале производе из РС! Срби из РС треба да граде свој индентитет и да цувамо своју бастину јер је на насим просторима и настала српска дрзава!

ОДГОВОРИТЕ