Kiseli kupus - čuvar imuniteta

Bilo kao salata, podvarak ili sarma, kupus je sastavni deo naše kuhinje u ovo doba godine. Ova omiljena namirnica sadrži najvažnije elemente za održavanje biološke ravnoteže organizma.

Zdravlje 08.01.2015 | 08:24
Kiseli kupus - čuvar imuniteta

Zima bez kiselog kupusa, u našem narodu gotovo da je nezamisliva. Bilo kao salata, podvarak ili sarma, kupus je sastavni deo naše kuhinje u ovo doba godine. Ova omiljena namirnica sadrži najvažnije elemente za održavanje biološke ravnoteže organizma. Ima nisku energetsku vrednost i predstavlja pravu riznicu vitamina C, A, B1 i B2, kao i minerala kalcijuma i kalijuma.

Čaša rasola i salata od kupusa najbolja su terapija u postprazničnim danima, opterećenim teškim i kaloričnim jelima.

Osim vitamina i minerala, kiseli kupus sadrži i bakterije mlečne kiseline, slične dobrim zaštitnim bakterijama u želucu, koje održavaju ravnotežu crevne flore, regulišu metabolizam i pospešuju izbacivanje toksina.

Pomaže i u radu mozga i očuvanju mentalne funkcije, zdravlju srčanog mišića i kostiju, kao i izgradnji crvenih krvnih zrnaca. Zahvaljujući cinku, kupus štiti i naš imunitet. Inače, ako se često jede, otklanja anemiju, nesanicu, depresiju i neuroze. Sprečava avitaminozu, leči sluzokožu organa za varenje, dok rasol pomaže kod hroničnog zatvora. Da bi se uspostavio dobar rad creva dovoljno je uzimati dve do tri kašike rasola pre svakog obroka.

Izvor: Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Savjet

08.01.2015 20:07

KRIMINALCI JEDITE KUPUS I UŽIVAJTE U IMUNITETU. NEKA TUŽIOCI CRKNU OD MUKE.

ODGOVORITE
Name

heo

08.01.2015 23:47

Nema kupusa bez bijeljnskog. Jednom sam probao srbijanski tj hvalili se oni oni svojim futoskim i ja jadan povjerovao i kupio vrecu....to je toliko mekan kupus da istruli za cas,i poslije sam cjelu vrecu bacio toliko sam bio ljut.Nikad vise nisam kupio nego samo i uvjek bijeljinski koji je bez konkurencije na ovim prostorima. Te srbijancine se hvale pa mi jadni mislimo da je sve kod njih bolje a njihova hrana je za nasu smece....ja to nikad ne bih pojeo.Nas problem tj nas Srba iz RS je sto smo previse skromni i sto se ne znamo reklamirati.Bijeljinski kupus treba brendirati i izvoziti kao i ostale proizvode iz RS! Srbi iz RS treba da grade svoj indentitet i da cuvamo svoju bastinu jer je na nasim prostorima i nastala srpska drzava!

ODGOVORITE