Босић: Додик покреће конфликте

Најважнији приоритети Српске у наредној години би требало да буде развој привреде, оживљавање посрнуле пољопривреде, односно стварање услова за отварање нових радних места у реалном сектору, изјавио је предсједник СДС Младен Босић у разговору за Пресс РС.

Република Српска 06.01.2015 | 13:33
Босић: Додик покреће конфликте

Званичне приоритете, као и свуда у свијету, поставља прије свега актуелна власт у Републици Српској. Према на брзину усвојеном буџету, може се примијетити да ће њихов приоритет бити преживљавање на власти. Из економске политике и буџета је јасно да нема значајнијег заокрета и да је на сцени политика континуитета Милорада Додика и Жељке Цвијановић. Само са том разликом што сада Републици Српској долазе на наплату лоши потези које су повлачили у претходним мандатима.

Да приоритет није увођење реда и штедња, јасно говори и дрско повећање и онако огромног буџета предсједника РС и предвиђено повећање издвајање за плате администрацији.

Приоритет мора бити и хитна реформа јавних предузећа који треба да раде у интересу свих грађана, а не само привилеговане владајуће класе. Како то очекивати од власти која је своју дјецу и страначке активисте запослила у јавна предузећа, а страначким активистима дала радна мјеста која никоме не служе осим за злоупотребу изборног процеса.

Приоритет би морао бити и почетак борбе против криминала и корупције, покретање одговорности оних који су доносили одлуке које су омогућиле милионске проневјере, али како да то уради власт чији је врх умијешан у све велике афере у РС. Да не причам о реорганизацији посрнулог здравственог, образовног и пензионог система који тону све дубље. Нажалост, пуно је приоритетних реформи неопходно провести за које власт континуитета нема одговор.

Да ли ћемо живјети боље током 2015.

На жалост, не видим елементе за неки оптимизам. Прво би требало вратити вјеру у институције, како би народ повјеровао да се ствари крећу набоље и да постоји будућност у РС за њихову дјецу. Нажалост ми и даље живимо у прошлости и умјесто да се бавимо рјешавањем нагомиланих проблема, имамо и даље агресивну политику која не жели стабилност. Власт стално избацује неке иницијативе које само служе за скретање пажње са стварног стања. Последњи примјер за то је најава предсједничког система у РС Милорада Додика. Судбина те иницијативе је иста као многих најављених прије ње, од референдума до враћања надлежности на РС. Нису спроводиве и Додик то зна, али му служе за полититчку манипулацију.

Да ли ће доћи до релаксације политичких односа међу српским партијама?

Додикова одлука у претходном мандату да разбије концепт јединственог наступа у Сарајеву и тврдња да ће он боље бранити интересе РС са СДП-ом и ХДЗ-ом, онемогућава сада сарадњу два блока. Додик агресивним нападима на политичке супарнике и даље подгријава тензије. До сарадње са СНСД-ом би вјероватно могло доћи у облику који је од интереса за РС само ако Додик оде са чела СНСД-а. Он је главни покретач негативне политичке климе и конфликта у РС. Иначе, вјерујем да је вријеме да дође на сцену следећа политичка генерација.

Очекујете ли притиске или ударе на уставно-правни положај РС?

Пост-дејтонско искуство нас учи да су притисци у том смјеру константа и могу се очекивати и убудуће. Ипак клима је другачија и у овом тренутку нико јавно не оспорава или тражи укидање РС. Напротив, из међународне заједнице и Сарајева стижу и разумнији гласови који тврде да је РС реалност са којом се мора рачунати, свјесни да у РС не постоје значајније политичке странке које би подржале њено слабљење или укидање.

Опасност видим у тенденцијама промјене Дејтонског споразума изнутра. Залагање за нову конструкцију БиХ са три или више ентитета би значило напуштање Дејтона и то је веома опасно. Први такав знак се десио још у фамозном Прудском споразуму када је први пут један предсједник РС ставио потпис на такву иницијативу. Наставак заговарања те политике под плаштом рјешавања хрватског питања доводи у велику опасност РС. Положај Хрвата у БиХ треба ријешити, али унутар Федерације њиховим договором са Бошњацима.

Извор: Пресс РС

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Перо

06.01.2015 13:10

Тацно је да је покретац свега негативог (пљацке, отимацине, бахатости, криминала, непотизма...) нас нам драги Баја. Од њега све креце и без њега се ниста не десава у РС. Наравно и изврсиоци су ту, и они се морају казнити висе него он као примјер да није српски бити полтрон, кукавица, изврсиоце свега нецасног, подгузна мува, папак... као сто је Радојциц и њему слицни послусници које Баја поставља да би управљо са министарствима, агенцијама, јавним и дрзавним предузецима...Они нису ни свјесни да веци злоцин цине него он јер су кукавице, полтрони, јадници како пред нама тако и прије илимкасније пред својим породицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги приједор

06.01.2015 13:14

БОСИЋУ ЗАР ТИ НИЈЕ ЈАСНО ДА НАС ДУДУК НЕЋЕ ОСТАВИТИ НА МИРУ ДОК ГА НЕ СКИНЕМО ,ЗАТО МОРАШ СТАТИ НА ЧЕЛО НАРОДА КОЈИ ХОЋЕ АКО НИЋИМ ДРУГИМ УЛИЦОМ СКИНУТИ ТИРАНИНА,ГЛЕДАМ ДАНАС У ПРИЈЕДОРУ НОШЕЊЕ БАДЊАКА,И НЕ МОГУ ВЈЕРОВАТИ ДА ЈЕ И ТО СТРАНАЧКИ ,СВИ КУМОВИ БАДЊАКА ИЗ СВИХ СЕЛА СУ ИСКЉУЧИВО МАРКОВИ ПОЛТРОНИ,А У ПОВОРЦИ СВЕ ДНС-ОВЦИ,БАДЊИ ДАН У ПРИЈЕДОРУ ТУЖАН ДАН ЗА ОНЕ КОЈИ НИСУ СА ПАВИЋЕМ ,ЈАДНИ СМО,ЦРКВА НАС ЈЕ ПОДИЈЕЛИЛА ИСТО КАО И ПОЛИТИЧАРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

06.01.2015 13:22

Оче ли то отварати радна мјеста човјек који у свом живозу никада није отворио радно мјесто, Младен босић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

когде

06.01.2015 13:48

Посјетилац - твој је имао прилику да показе ста зна у задних десетак година, све сто је покренуо то је пропало.Иза њега и његових ''струцњака'' је остала пустос, јад и цемер...због твог Додика и његових струцњака дјеца и млади ходају безуби и болесни а о старијима да не говорим. Због твојих СНСД струцњака полуписмени приватници се изивљавају на оно мало запослених и дрзавне касе су празне...ма не могу даље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

06.01.2015 14:56

Слажем се са Огијем, никада он неће сам отићи. Другим ријечима, треба га отјерати док јад и туга нису већи. Иако Вас господине Босићу подржава већина, не предузмете ли нешто конкретно подршка ће падати. Ваши најближи сарадници кажу да није добро сада преузети власт у РС, то је погубно размишљање. Зашто се онда ишло на изборе, зар је суштина да се удоме људи из Предсједништва странке и Главног одбора. Такође, није на част ни узимање једног Вукановића за савјетника, обзиром да се ради о ексцентрику, а и у кампањи је пљувао СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дује

06.01.2015 16:27

Мозе ли на ове благе дане без ових коментара од разноразних политицара сви они су исти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

06.01.2015 16:27

Младене, не требаш им говорити шта да раде. Ако народ хоће овакву власт, ето им их. Зашто да се опозиција брине о народу кад је народ рекао своје! Све ово што се овом народу дешава, заслужено је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војвода

06.01.2015 17:27

Болесници одлазе на пролеће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

06.01.2015 19:24

Око соколово све си у праву. Народ је изабрао и док тај исти народ се не дигне неце бити ниста. Проблем је само сто су то пензионери и будзетлије, јер свјесни су да ако нису на будзету нису нигде пристигли, а кредити, дјеца, зена, муз, пуница, комсија..јбг теско је објаснити да ниси присто нигде и да је све то обицна јаловина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

06.01.2015 20:45

одговор за когде: Унеси целулозе у организам па настави ... Молим уредника да објави да се мало шегамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

07.01.2015 09:46

Осовина Додик-Цвијановиц или осовина неимастиње!!!

ОДГОВОРИТЕ