Bosić: Dodik pokreće konflikte

Najvažniji prioriteti Srpske u narednoj godini bi trebalo da bude razvoj privrede, oživljavanje posrnule poljoprivrede, odnosno stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mesta u realnom sektoru, izjavio je predsjednik SDS Mladen Bosić u razgovoru za Press RS.

Republika Srpska 06.01.2015 | 13:33
Bosić: Dodik pokreće konflikte

Zvanične prioritete, kao i svuda u svijetu, postavlja prije svega aktuelna vlast u Republici Srpskoj. Prema na brzinu usvojenom budžetu, može se primijetiti da će njihov prioritet biti preživljavanje na vlasti. Iz ekonomske politike i budžeta je jasno da nema značajnijeg zaokreta i da je na sceni politika kontinuiteta Milorada Dodika i Željke Cvijanović. Samo sa tom razlikom što sada Republici Srpskoj dolaze na naplatu loši potezi koje su povlačili u prethodnim mandatima.

Da prioritet nije uvođenje reda i štednja, jasno govori i drsko povećanje i onako ogromnog budžeta predsjednika RS i predviđeno povećanje izdvajanje za plate administraciji.

Prioritet mora biti i hitna reforma javnih preduzeća koji treba da rade u interesu svih građana, a ne samo privilegovane vladajuće klase. Kako to očekivati od vlasti koja je svoju djecu i stranačke aktiviste zaposlila u javna preduzeća, a stranačkim aktivistima dala radna mjesta koja nikome ne služe osim za zloupotrebu izbornog procesa.

Prioritet bi morao biti i početak borbe protiv kriminala i korupcije, pokretanje odgovornosti onih koji su donosili odluke koje su omogućile milionske pronevjere, ali kako da to uradi vlast čiji je vrh umiješan u sve velike afere u RS. Da ne pričam o reorganizaciji posrnulog zdravstvenog, obrazovnog i penzionog sistema koji tonu sve dublje. Nažalost, puno je prioritetnih reformi neophodno provesti za koje vlast kontinuiteta nema odgovor.

Da li ćemo živjeti bolje tokom 2015.

Na žalost, ne vidim elemente za neki optimizam. Prvo bi trebalo vratiti vjeru u institucije, kako bi narod povjerovao da se stvari kreću nabolje i da postoji budućnost u RS za njihovu djecu. Nažalost mi i dalje živimo u prošlosti i umjesto da se bavimo rješavanjem nagomilanih problema, imamo i dalje agresivnu politiku koja ne želi stabilnost. Vlast stalno izbacuje neke inicijative koje samo služe za skretanje pažnje sa stvarnog stanja. Poslednji primjer za to je najava predsjedničkog sistema u RS Milorada Dodika. Sudbina te inicijative je ista kao mnogih najavljenih prije nje, od referenduma do vraćanja nadležnosti na RS. Nisu sprovodive i Dodik to zna, ali mu služe za polititčku manipulaciju.

Da li će doći do relaksacije političkih odnosa među srpskim partijama?

Dodikova odluka u prethodnom mandatu da razbije koncept jedinstvenog nastupa u Sarajevu i tvrdnja da će on bolje braniti interese RS sa SDP-om i HDZ-om, onemogućava sada saradnju dva bloka. Dodik agresivnim napadima na političke suparnike i dalje podgrijava tenzije. Do saradnje sa SNSD-om bi vjerovatno moglo doći u obliku koji je od interesa za RS samo ako Dodik ode sa čela SNSD-a. On je glavni pokretač negativne političke klime i konflikta u RS. Inače, vjerujem da je vrijeme da dođe na scenu sledeća politička generacija.

Očekujete li pritiske ili udare na ustavno-pravni položaj RS?

Post-dejtonsko iskustvo nas uči da su pritisci u tom smjeru konstanta i mogu se očekivati i ubuduće. Ipak klima je drugačija i u ovom trenutku niko javno ne osporava ili traži ukidanje RS. Naprotiv, iz međunarodne zajednice i Sarajeva stižu i razumniji glasovi koji tvrde da je RS realnost sa kojom se mora računati, svjesni da u RS ne postoje značajnije političke stranke koje bi podržale njeno slabljenje ili ukidanje.

Opasnost vidim u tendencijama promjene Dejtonskog sporazuma iznutra. Zalaganje za novu konstrukciju BiH sa tri ili više entiteta bi značilo napuštanje Dejtona i to je veoma opasno. Prvi takav znak se desio još u famoznom Prudskom sporazumu kada je prvi put jedan predsjednik RS stavio potpis na takvu inicijativu. Nastavak zagovaranja te politike pod plaštom rješavanja hrvatskog pitanja dovodi u veliku opasnost RS. Položaj Hrvata u BiH treba riješiti, ali unutar Federacije njihovim dogovorom sa Bošnjacima.

Izvor: Press RS

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Pero

06.01.2015 13:10

Tacno je da je pokretac svega negativog (pljacke, otimacine, bahatosti, kriminala, nepotizma...) nas nam dragi Baja. Od njega sve krece i bez njega se nista ne desava u RS. Naravno i izvrsioci su tu, i oni se moraju kazniti vise nego on kao primjer da nije srpski biti poltron, kukavica, izvrsioce svega necasnog, podguzna muva, papak... kao sto je Radojcic i njemu slicni poslusnici koje Baja postavlja da bi upravljo sa ministarstvima, agencijama, javnim i drzavnim preduzecima...Oni nisu ni svjesni da veci zlocin cine nego on jer su kukavice, poltroni, jadnici kako pred nama tako i prije ilimkasnije pred svojim porodicama.

ODGOVORITE
Name

ogi prijedor

06.01.2015 13:14

BOSIĆU ZAR TI NIJE JASNO DA NAS DUDUK NEĆE OSTAVITI NA MIRU DOK GA NE SKINEMO ,ZATO MORAŠ STATI NA ČELO NARODA KOJI HOĆE AKO NIĆIM DRUGIM ULICOM SKINUTI TIRANINA,GLEDAM DANAS U PRIJEDORU NOŠENJE BADNJAKA,I NE MOGU VJEROVATI DA JE I TO STRANAČKI ,SVI KUMOVI BADNJAKA IZ SVIH SELA SU ISKLJUČIVO MARKOVI POLTRONI,A U POVORCI SVE DNS-OVCI,BADNJI DAN U PRIJEDORU TUŽAN DAN ZA ONE KOJI NISU SA PAVIĆEM ,JADNI SMO,CRKVA NAS JE PODIJELILA ISTO KAO I POLITIČARI.

ODGOVORITE
Name

posjetilac

06.01.2015 13:22

Oče li to otvarati radna mjesta čovjek koji u svom živozu nikada nije otvorio radno mjesto, Mladen bosić?

ODGOVORITE
Name

kogde

06.01.2015 13:48

Posjetilac - tvoj je imao priliku da pokaze sta zna u zadnih desetak godina, sve sto je pokrenuo to je propalo.Iza njega i njegovih ''strucnjaka'' je ostala pustos, jad i cemer...zbog tvog Dodika i njegovih strucnjaka djeca i mladi hodaju bezubi i bolesni a o starijima da ne govorim. Zbog tvojih SNSD strucnjaka polupismeni privatnici se izivljavaju na ono malo zaposlenih i drzavne kase su prazne...ma ne mogu dalje...

ODGOVORITE
Name

Neshvaćen

06.01.2015 14:56

Slažem se sa Ogijem, nikada on neće sam otići. Drugim riječima, treba ga otjerati dok jad i tuga nisu veći. Iako Vas gospodine Bosiću podržava većina, ne preduzmete li nešto konkretno podrška će padati. Vaši najbliži saradnici kažu da nije dobro sada preuzeti vlast u RS, to je pogubno razmišljanje. Zašto se onda išlo na izbore, zar je suština da se udome ljudi iz Predsjedništva stranke i Glavnog odbora. Takođe, nije na čast ni uzimanje jednog Vukanovića za savjetnika, obzirom da se radi o ekscentriku, a i u kampanji je pljuvao SDS.

ODGOVORITE
Name

duje

06.01.2015 16:27

Moze li na ove blage dane bez ovih komentara od raznoraznih politicara svi oni su isti

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

06.01.2015 16:27

Mladene, ne trebaš im govoriti šta da rade. Ako narod hoće ovakvu vlast, eto im ih. Zašto da se opozicija brine o narodu kad je narod rekao svoje! Sve ovo što se ovom narodu dešava, zasluženo je.

ODGOVORITE
Name

Vojvoda

06.01.2015 17:27

Bolesnici odlaze na proleće.

ODGOVORITE
Name

Savo

06.01.2015 19:24

Oko sokolovo sve si u pravu. Narod je izabrao i dok taj isti narod se ne digne nece biti nista. Problem je samo sto su to penzioneri i budzetlije, jer svjesni su da ako nisu na budzetu nisu nigde pristigli, a krediti, djeca, zena, muz, punica, komsija..jbg tesko je objasniti da nisi pristo nigde i da je sve to obicna jalovina.

ODGOVORITE
Name

posjetilac

06.01.2015 20:45

odgovor za kogde: Unesi celuloze u organizam pa nastavi ... Molim urednika da objavi da se malo šegamo

ODGOVORITE
Name

Miko

07.01.2015 09:46

Osovina Dodik-Cvijanovic ili osovina neimastinje!!!

ODGOVORITE