Апел да буду ријешени проблеми Срба у Хрватској

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије рекао је да Српска православна црква /СПЦ/ у Хрватској апелује да буду ријешени егзистенцијални проблеми њених вјерника у тој земљи и полаже наду, не у то што је Хрватска члан ЕУ, него што је земља коју великом већином чине хришћани.

Регион 06.01.2015 | 10:26
Апел да буду ријешени проблеми Срба у Хрватској

"Зато има места оптимизму", рекао је митрополит Порфирије, наводећи да постоји низ проблема који тиште само Србе и за чије рјешавање је више од свега потребна добра воља.

Он сматра да се питање рока важења личних карата Срба избјеглих из Хрватске може ријешити уз добру вољу, али да, ако не буде ријешено, пријети да онемогући те људе трагичних судбина у остваривању најважнијих статусних и имовинских права.

Митрополит је као проблем навео и немогућност запошљавања Срба у државним установама, као и тежак проблем јавног и несанкционисаног упућивања увреда и мање или више прикривених пријетњи.

Митрополит Порфирије каже да православни Срби који живе у Хрватској морају да, као и сви који ту живе, поштују законе те земље и доприносе општем добру и развоју државе.

Он је додао да га сусрети са представницима власти у Хрватској, као и са другим политичким и друштвеним чиниоцима у тој земљи охрабрују и да је наишао на разумијевање и спремност за рјешавање постојећих проблема, као и спремност за сарадњу Цркве и државе, која се подразумијева у сваком савременом европском друштву.

Митрополит Порфирије рекао је за "Политику" да се захлађење односа Београда и Загреба није одразило на његове односе са хрватским државним врхом, додајући да му се чини да је ријеч о дневној политици.

"Насушна потреба српске цркве у Хрватској је да негује добре односе са обе државе. Епископи и свештеници треба да настоје да унапреде оно што нас спаја, а не што нас раздваја", рекао је митрополит Порфирије.

Он је навео да се, у сарадњи са другим чиниоцима хрватског друштва, може учинити много на рјешавању проблема на које се српска заједница у Хрватској годинама жали, а да је на Цркви да помогне у стварању атмосфере добре воље међу људима и уклањања предрасуда.

Коментари / 0

Оставите коментар