Apel da budu riješeni problemi Srba u Hrvatskoj

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije rekao je da Srpska pravoslavna crkva /SPC/ u Hrvatskoj apeluje da budu riješeni egzistencijalni problemi njenih vjernika u toj zemlji i polaže nadu, ne u to što je Hrvatska član EU, nego što je zemlja koju velikom većinom čine hrišćani.

Region 06.01.2015 | 10:26
Apel da budu riješeni problemi Srba u Hrvatskoj

"Zato ima mesta optimizmu", rekao je mitropolit Porfirije, navodeći da postoji niz problema koji tište samo Srbe i za čije rješavanje je više od svega potrebna dobra volja.

On smatra da se pitanje roka važenja ličnih karata Srba izbjeglih iz Hrvatske može riješiti uz dobru volju, ali da, ako ne bude riješeno, prijeti da onemogući te ljude tragičnih sudbina u ostvarivanju najvažnijih statusnih i imovinskih prava.

Mitropolit je kao problem naveo i nemogućnost zapošljavanja Srba u državnim ustanovama, kao i težak problem javnog i nesankcionisanog upućivanja uvreda i manje ili više prikrivenih prijetnji.

Mitropolit Porfirije kaže da pravoslavni Srbi koji žive u Hrvatskoj moraju da, kao i svi koji tu žive, poštuju zakone te zemlje i doprinose opštem dobru i razvoju države.

On je dodao da ga susreti sa predstavnicima vlasti u Hrvatskoj, kao i sa drugim političkim i društvenim činiocima u toj zemlji ohrabruju i da je naišao na razumijevanje i spremnost za rješavanje postojećih problema, kao i spremnost za saradnju Crkve i države, koja se podrazumijeva u svakom savremenom evropskom društvu.

Mitropolit Porfirije rekao je za "Politiku" da se zahlađenje odnosa Beograda i Zagreba nije odrazilo na njegove odnose sa hrvatskim državnim vrhom, dodajući da mu se čini da je riječ o dnevnoj politici.

"Nasušna potreba srpske crkve u Hrvatskoj je da neguje dobre odnose sa obe države. Episkopi i sveštenici treba da nastoje da unaprede ono što nas spaja, a ne što nas razdvaja", rekao je mitropolit Porfirije.

On je naveo da se, u saradnji sa drugim činiocima hrvatskog društva, može učiniti mnogo na rješavanju problema na koje se srpska zajednica u Hrvatskoj godinama žali, a da je na Crkvi da pomogne u stvaranju atmosfere dobre volje među ljudima i uklanjanja predrasuda.

Komentari / 0

Ostavite komentar