Љекари пријавили нестанак премијерке

Пољски лекари опште праксе пријавили су полицији у Варшави нестанак премијерке Еве Копач и траже од полиције да је нађу зато што се, упркос апелима лекара, није умешала у њихов спор са министром здравља.

Свијет 04.01.2015 | 16:25
Љекари пријавили нестанак премијерке

Лекар Маријуш Кочуј у име лекара из Зеленогурског споразума који нису потписали нови споразум са Фондом здравственог осигурања и од 1. јануара не примају пацијенте, поднео је у Варшави пријаву полицији да је премијерка "виђена последњи пут на Бадњи дан пред празнике прошле године, негде у близини своје канцеларије и од тада јој се губи сваки траг".

"Полиција је прихватила пријаву и потписали смо протокол. Полицајци су врло професионално приступили пријави, а рекли су да када провере где се тренутно налази премијерка, немају право да нам саопште место њеног боравка", казао је Кочуј пољским медијима.

Лекари овим хепенингом покушавају да ставе председници владе до знања да је неопходна њена интервенција, зато што министар здравља Бартош Арлукович одбија да разговара са лекарима.

Део пољских лекара опште праксе незадовољни условима финансирања из јавног здравственог осигурања а пошто су још 1. децембра пропали преговори са Фондом и Министарством здравља одбили су да потпишу уговоре за 2015. годину и од 1. јануара не раде.

Уговоре су потписали сви лекари само у четири региона, а ситуација се разликује од војводства до војводства, с тим да највише лекара протестује на истоку Пољске. Укупно је уговоре потписало 80 одсто лекара опште праксе и 75 одсто лекара у амбулантама, док су остали затворили ординације до обнове разговора са министром.

Коментари / 0

Оставите коментар