Ljekari prijavili nestanak premijerke

Poljski lekari opšte prakse prijavili su policiji u Varšavi nestanak premijerke Eve Kopač i traže od policije da je nađu zato što se, uprkos apelima lekara, nije umešala u njihov spor sa ministrom zdravlja.

Svijet 04.01.2015 | 16:25
Ljekari prijavili nestanak premijerke

Lekar Marijuš Kočuj u ime lekara iz Zelenogurskog sporazuma koji nisu potpisali novi sporazum sa Fondom zdravstvenog osiguranja i od 1. januara ne primaju pacijente, podneo je u Varšavi prijavu policiji da je premijerka "viđena poslednji put na Badnji dan pred praznike prošle godine, negde u blizini svoje kancelarije i od tada joj se gubi svaki trag".

"Policija je prihvatila prijavu i potpisali smo protokol. Policajci su vrlo profesionalno pristupili prijavi, a rekli su da kada provere gde se trenutno nalazi premijerka, nemaju pravo da nam saopšte mesto njenog boravka", kazao je Kočuj poljskim medijima.

Lekari ovim hepeningom pokušavaju da stave predsednici vlade do znanja da je neophodna njena intervencija, zato što ministar zdravlja Bartoš Arlukovič odbija da razgovara sa lekarima.

Deo poljskih lekara opšte prakse nezadovoljni uslovima finansiranja iz javnog zdravstvenog osiguranja a pošto su još 1. decembra propali pregovori sa Fondom i Ministarstvom zdravlja odbili su da potpišu ugovore za 2015. godinu i od 1. januara ne rade.

Ugovore su potpisali svi lekari samo u četiri regiona, a situacija se razlikuje od vojvodstva do vojvodstva, s tim da najviše lekara protestuje na istoku Poljske. Ukupno je ugovore potpisalo 80 odsto lekara opšte prakse i 75 odsto lekara u ambulantama, dok su ostali zatvorili ordinacije do obnove razgovora sa ministrom.

Komentari / 0

Ostavite komentar