Прва промјена пола у Црној Гори

Почетком ове године први пут једна особа из Црне Горе промијениће пол, а трошкове хируршког захвата сносиће држава, рекао је предсједник Управног одбора "Квир Монтенегро" Данијел Калезић.

Регион 04.01.2015 | 15:25
Прва промјена пола у Црној Гори

Он каже да је "Квир Монтенегро" прошле године успио да, упркос томе што правилници још нису постојали, а користећи друге дијелове закона, дође до тога да једна особа уђе у "медицинску процедуру транзиције".

"Тој особи биће омогућена промјена пола о трошку државе, што је први пут да неко из Црне Горе искористи своје право на то", рекао је Калезић.

Он је додао да је та особа већ комуницирала са љекарима, у складу са предвиђеном процедуром.

"У сарадњи са Фондом за здравство, успјели смо да добије зелено свјетло и да се одобри да почетком ове године иде на клинику на којој се врши операција промјене пола", рекао је Калезић.

Он је објаснио да је на почетку процеса за промјену пола била заинтересована једна особа, а да их је сада више.

Калезић је рекао да се то поклопило са усвајањем Правилника о медицинским разлозима за промјену пола, али да је већи дио посла урађен и прије усвајања тог документа, којим је процедура олакшана.

"То није ексклузивно право само једне особе, већ начин на који систем функционише. Промјена пола је здравствена услуга као било која друга",каже Калезић.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

пол

04.01.2015 14:31

Изгледа Мило све попусио па поцињу и козне пусит цигаре лепо богами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

04.01.2015 16:18

На ста је спала јунацка Црна Гора да им осијецају понос куку вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука

04.01.2015 16:34

О троску дрзаве мијењају полове, а да се извади болан зуб или слијепо цријево, и слицно, морас платити из свог дзепа. Надам се да је судњи дан близу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рт

04.01.2015 16:57

ако је зхенско милу ј мило ско неком треба да једе моро умријет ко деза у бјело поле како им није срам да изнесу на јавност а лудима скидају социал брука нема куд висхе

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрмр

04.01.2015 16:58

Промјена пола на Црногорски начин:одсјеку оно доле,а оставе бркове

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

04.01.2015 20:35

Знаци право се припремају за цланство у НАТО.

ОДГОВОРИТЕ