Prva promjena pola u Crnoj Gori

Početkom ove godine prvi put jedna osoba iz Crne Gore promijeniće pol, a troškove hirurškog zahvata snosiće država, rekao je predsjednik Upravnog odbora "Kvir Montenegro" Danijel Kalezić.

Region 04.01.2015 | 15:25
Prva promjena pola u Crnoj Gori

On kaže da je "Kvir Montenegro" prošle godine uspio da, uprkos tome što pravilnici još nisu postojali, a koristeći druge dijelove zakona, dođe do toga da jedna osoba uđe u "medicinsku proceduru tranzicije".

"Toj osobi biće omogućena promjena pola o trošku države, što je prvi put da neko iz Crne Gore iskoristi svoje pravo na to", rekao je Kalezić.

On je dodao da je ta osoba već komunicirala sa ljekarima, u skladu sa predviđenom procedurom.

"U saradnji sa Fondom za zdravstvo, uspjeli smo da dobije zeleno svjetlo i da se odobri da početkom ove godine ide na kliniku na kojoj se vrši operacija promjene pola", rekao je Kalezić.

On je objasnio da je na početku procesa za promjenu pola bila zainteresovana jedna osoba, a da ih je sada više.

Kalezić je rekao da se to poklopilo sa usvajanjem Pravilnika o medicinskim razlozima za promjenu pola, ali da je veći dio posla urađen i prije usvajanja tog dokumenta, kojim je procedura olakšana.

"To nije ekskluzivno pravo samo jedne osobe, već način na koji sistem funkcioniše. Promjena pola je zdravstvena usluga kao bilo koja druga",kaže Kalezić.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

pol

04.01.2015 14:31

Izgleda Milo sve popusio pa pocinju i kozne pusit cigare lepo bogami.

ODGOVORITE
Name

Md

04.01.2015 16:18

Na sta je spala junacka Crna Gora da im osijecaju ponos kuku vama

ODGOVORITE
Name

Bruka

04.01.2015 16:34

O trosku drzave mijenjaju polove, a da se izvadi bolan zub ili slijepo crijevo, i slicno, moras platiti iz svog dzepa. Nadam se da je sudnji dan blizu!

ODGOVORITE
Name

Rt

04.01.2015 16:57

ako je zhensko milu j milo sko nekom treba da jede moro umrijet ko deza u bjelo pole kako im nije sram da iznesu na javnost a ludima skidaju social bruka nema kud vishe

ODGOVORITE
Name

drmr

04.01.2015 16:58

Promjena pola na Crnogorski način:odsjeku ono dole,a ostave brkove

ODGOVORITE
Name

rodjo

04.01.2015 20:35

Znaci pravo se pripremaju za clanstvo u NATO.

ODGOVORITE