Куцање порука ће постати прошлост?

Као да управљање мобилним гласом није довољно необично, из Мицрософта најављују технологију уз помоћ које бисмо ускоро уређајима управљали - погледом.

Информационе технологије 04.01.2015 | 11:06
Куцање порука ће постати прошлост?


Нови патент којим је Мицрософт привукао пажњу отвара бројне и заиста занимљиве могућности.

Многи корисници су класичну тастатуру на додир на својим паметним телефонима већ заменили оном на којој је могуће писати тек повлачењем једног прста по екрану (тзв. сwyпе), а судећи по овом патенту за то ускоро више уопште нећемо морати да користимо ни прсте.

Патент функционише тако да предња камера на телефону прати покрете корисниковог ока и преводи их у наредбе телефону. Слична технологија нам је већ позната с новијих паметних телефона на којима погледом можемо паузирати видео који смо до сад гледали, или пак одложити прелазак екрана у стање мировања.

Ова технологија би првенствено могла да олакша живот оним корисницима који због здравствених потешкоћа имају проблема са писањем порука, међутим ако Мицрософт успе да развије технологију тако да не буде битно спорија од куцкања на додир какве тренутно користимо, куцкање на поглед би могло да постане нови стандард.

Прикупљањем свих погледа од почетка уноса до сигнала да је унос завршен и истовременом обрадом свих узорака погледа, речи или реченице би се на екрану могле исписивати одједном. То би кориснику омогућило врло брз унос текста - описано је у патенту.

Извор: Б 92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мотика

04.01.2015 10:58

Ста људи измисле а ја не знам мотику насадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а

06.01.2015 12:53

На крају це и свијет бити испрограмиран,а телефони це цитати наше мисли!!!!1

ОДГОВОРИТЕ
Name

нек комшији крава не цркне

07.01.2015 10:33

Било чији поглед на било чији мобилни? Звучи "охрабрујуће и поприлично" апокалиптичан сценариј.

ОДГОВОРИТЕ