Пожари у Аустралији ван контроле

На југу Аустралије бјесне пожари, за које се процјењује да спадају у најгоре у историји ове земље.
На западу државе Викторија ватрогасцима у помоћ пристигла киша, јављају данас медији.
Званичници упозоравају да се та држава суочава са највећом опасношћу послије смртоносних пожара 1983. године.

Свијет 03.01.2015 | 20:16
Пожари у Аустралији ван контроле

Према наводима британског ББЦ, ватрогасци се боре са ватреном стихијом која је измакла контроли и захватила жбуње у Јужној Аустралији и Викторији.

Полиција је у угроженим областима прогласила ванредно стање и поручила становницима да су им животи у опасности, а шеф ватрогасаца Јужне Аустралије Грег Нетлтон изјавио је да су пожари у брдима Аделејд, сјевероисточно од истоименог града, најгори још од пожара на "пепељасту сриједу" из 1983. године.

"Пепељаста сриједа" однијела је 75 људских живота у Викторији и Јужној Аустралији.

Глас Америке пореди садашње пожаре и са разорном "црном суботом" из фебруара 2009. године, када је стихија у Викторији убила 173 људи и уништила више од 2.000 кућа.

Гардијан извјештава да је ватрогасцима на западу Викторије, у области Мојстон, посао олакшала олуја са кишом - без обзира што муње које ударају у суво растиње пале нове пожаре.

У овој области се очекује даље олакшавање временских прилика због надоласка свјежег таласа, а према упозорењима Метеоролошког завода Аустралије, западни дио Викторије биће на удару јаке олује са громовима која би могла изазвати и поплаве.

Киша за сада мјестимично пада, а муње су запалиле пожаре на најмање осам нових мјеста у области Хоршам, јавиле су тамошње власти.

Велики Мојстонски пожар још дивља и угрожава оближњи градић Маруна, а јуче је уништио једну кућу. Међутим, стижу извјештаји да је главни фронт стихије зауздан.

Пожари на југу Аустралије уништили су за сада пет кућа, а тај број би се могао повећати због јаких вјетрова који распирују пламен.

Коментари / 0

Оставите коментар