Požari u Australiji van kontrole

Na jugu Australije bjesne požari, za koje se procjenjuje da spadaju u najgore u istoriji ove zemlje.
Na zapadu države Viktorija vatrogascima u pomoć pristigla kiša, javljaju danas mediji.
Zvaničnici upozoravaju da se ta država suočava sa najvećom opasnošću poslije smrtonosnih požara 1983. godine.

Svijet 03.01.2015 | 20:16
Požari u Australiji van kontrole

Prema navodima britanskog BBC, vatrogasci se bore sa vatrenom stihijom koja je izmakla kontroli i zahvatila žbunje u Južnoj Australiji i Viktoriji.

Policija je u ugroženim oblastima proglasila vanredno stanje i poručila stanovnicima da su im životi u opasnosti, a šef vatrogasaca Južne Australije Greg Netlton izjavio je da su požari u brdima Adelejd, sjeveroistočno od istoimenog grada, najgori još od požara na "pepeljastu srijedu" iz 1983. godine.

"Pepeljasta srijeda" odnijela je 75 ljudskih života u Viktoriji i Južnoj Australiji.

Glas Amerike poredi sadašnje požare i sa razornom "crnom subotom" iz februara 2009. godine, kada je stihija u Viktoriji ubila 173 ljudi i uništila više od 2.000 kuća.

Gardijan izvještava da je vatrogascima na zapadu Viktorije, u oblasti Mojston, posao olakšala oluja sa kišom - bez obzira što munje koje udaraju u suvo rastinje pale nove požare.

U ovoj oblasti se očekuje dalje olakšavanje vremenskih prilika zbog nadolaska svježeg talasa, a prema upozorenjima Meteorološkog zavoda Australije, zapadni dio Viktorije biće na udaru jake oluje sa gromovima koja bi mogla izazvati i poplave.

Kiša za sada mjestimično pada, a munje su zapalile požare na najmanje osam novih mjesta u oblasti Horšam, javile su tamošnje vlasti.

Veliki Mojstonski požar još divlja i ugrožava obližnji gradić Maruna, a juče je uništio jednu kuću. Međutim, stižu izvještaji da je glavni front stihije zauzdan.

Požari na jugu Australije uništili su za sada pet kuća, a taj broj bi se mogao povećati zbog jakih vjetrova koji raspiruju plamen.

Komentari / 0

Ostavite komentar