Ко ће Цеци преузети трон?

Успешне и познате – то су жене које називамо дивама. Уназад 30 година, свака у своје време, 3 диве биле су инспирација свим женама својом лепотом, креативношћу, музиком и, наравно, сјајним гласом. То су Лепа Брена, Драгана Мирковић и Светлана Цеца Ражнатовић.

Забава 03.01.2015 | 15:17
Ко ће Цеци преузети трон?

У свакој области, осим у политици, смена генерација потпуно је нормална. Тако је и у музици. Претходне деценије домаће музике обележиле су ове 3 даме.

1980 – 1990 | ЛЕПА БРЕНА - Апсолутно најпопуларнија личност ’80-их година, свакако је Лепа Брена. Каријеру је почела 1981. године са Лира шоуом. Исте године и мења име бенда Лира шоу у Слатки грех. На овом албуму се нашла и легендарна песма Чачак, Чачак са којом су се Лепа Брена и Слатки грех појавили на Хит паради.

Као неприкладно обучену, Јован Ристић ју је исекао из програма и дао Минимаксу. Минимакс у својој емисији користи тај снимак желећи да буде духовит и додаје јој епитет лепа.Године 1983. Брена и Слатки грех објављују свој други албум, појављује се на Југовизији и успоставља сарадњу са менаџером Раком Ђокићем.

Недуго потом креће велика југословенска турнеја првог “народњачког” бенда, која се крунише са 17 узастопних концерата у београдском Сава центру. До краја 1986. године Брена је постала једна од најпознатијих јавних личности Југославије, али и учврстила позицију секс-симбола.

Наредне године снимљен је и филм Хајде да се волимо праћен истоименим албумом. На основу стеченог успеха, одлучено је да се сниме два наставка — Хајде да се волимо 2 (1989) и 3 (1990) — праћена албумима Четири године и Боли ме уво за све.Године 1991. Лепа Брена снима последњи заједнички албум са Слатким грехом Заљубишка.

Албум није посебно пропраћен у медијима због њене удаје крајем године за тенисера Слободана Живојиновића, са којим има два сина — Стефана (1992) и Виктора (1998).. Након трогодишње паузе, овај пут самостално, Брена издаје албум Ја немам други дом и одржава концерт на београдском стадиону Ташмајдан. Следећи албум Казна божија издат је 1995. и пропраћен турнејом по Македонији. Албум Луда за тобом издат је 1996.

Четири године касније, са Слатким грехом прави последњи заједнички пројекат Помрачење сунца.Године 2008. излази Бренин повратнички албум Уђи слободно, а две године касније и албум Зачарани круг. 2011. године, на њен 51. рођендан, своју каријеру дугу 30 година крунише спектакуларним концертом у Комбанк арени.

1990 – 2000 | ДРАГАНА МИРКОВИЋ - Први албум је објавила 1984. године са групом Јужни ветар. Драгана деведесетих прелази, најпре у ПГП-РТБ (данас ПГП-РТС), а затим у ЗаМ и снима плочу Долазе нам бољи дани. Тиражи свих њених албума од 1992. до краја деведестих кретали су се у око 200.000 примерака.

Песме су биле у фолк-рок и фолк-поп стилу, док су се издвојиле Питају ме у мом крају, Умирем мајко, Баш тебе волим ја, Бићу његова, Црни лептир, Последње вече и многи други. Песма Плачи земљо са истоименог албума и 1995. године, најпродаванија је српска песма на бугарском иТунес-у у историји, и константно се налази међу 200 најпродаванијих.

На концерту у Сава Центру 1995. године, уместо класичног микрофона, имала је бубицу која јој је дозвољавала пуну слободу покрета и играње са плесном групом. До тада, то код нас ниједна певачица није урадила. Играла је главну улогу у филму Слатко од снова који је имао своју премијеру 12. априла 1994. Филм је бајковита прича са елементима комедије о Дени, девојци која ради у Мекдоналдсу, а сања да постане звезда.3. октобра 2014. одржала је велики солистички концерт у Комбанк арени у Београду, пред око 20 хиљада људи.

2000 – данас | ЦЕЦА РАЖНАТОВИЋ - Са 15 година снима албум Лудо срце и наступа широм старе Југославије. Следеће године објављује албум То, Мики, то и продаје је у чак 360 хиљада примерака. За 18. рођендан Цеца промовише албум Бабарога.

1993. године почиње сарадњу са Марином Туцаковић, која је написала неке од највећих Цециних хитова. Снима албум Шта је то у твојим венама, са хит песмом Кукавица, која је обележила овај период њене каријере. Цеца своју најуспешнију годину у каријери, крунише великим концертом у Београду, на стадиону Ташмајдан, пред око 10.000 људи.

Годину дана касније упознаје Жељка Ражнатовића Аркана и улази у романтичну везу с њим, коју касније крунишу браком. Године 1996. Цеца добија сина Вељка, а две године касније и ћерку Анастасију.

Иако су многи мислили да ће је удаја потпуно уклонити са естраде и да ће се дефинитивно одрећи певања, то се није десило, већ је Цеца постизала још вртоглавије успехе са албумима Фатална љубав, Емотивна луда, Маскарада и 2000. Након велике породичне и личне трагедије, Аркановог убиства, 2002. године објављује албум, у потпуности посвећен њему, са кога се издвајају песме као што су Забрањени град, Деценија, Драгане мој. Цеца исте године одржава солистички концерт на стадиону Маракана, пред око 70.000 људи.

После убиства премијера Зорана Ђинђића, Цеца је ухапшена у полицијској акцији Сабља под оптужбом да је без дозволе држала велике количине оружја у кући и да је са сестром проневерила новац у Обилићу. По изласку из затвора Цеца са својим сарадницима Марином Туцаковић и Александром Милићем Милијем снима албум Горе од љубави. 2005. године објављује ремиx албум Лондон миx, а годину дана касније албум Идеално лоша, којег је промовисала на концерту на Ушћу исте године.Након 5 година паузе, Цеца објављује албум Љубав живи, а 2013. године и албум Позив, који је промовисала на концерту Ушће 2.

 Сведоци смо да је последњих година све већа најезда нових, младих певачица, које би волеле Цецину, Драганину или Бренину популарност. Врцава Милица Павловић сваку песму испрати веома запаженим наступом.

Својом једноставношћу и талентом, још као малолетна девојчица, Милица Тодоровић освојила је наша срца. Изазовна Дијана Јанковић, кренула је у освајање иностраног тржишта, након што је направила бум на нашој сцени високобуџетним песмама и спотовима.

Док с нестрпљењем чекамо нови албум Раде Манојловић, она полако утврђује свој статус звезде. Волели смо је у музичком такмичењу, уживали у њеним имитацијама и навијали за њу на Еуросонгу, зато Сара Јовановић представља још једну младу наду.

Извор. Трачара

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЦАНА - ТЕК САДА ЗИВИМ

04.01.2015 20:48

Само она. Каква Цеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоканаа

06.01.2015 18:01

Постујем Брену и њену каријеру. Али по мени је Драгана највеца звезда цак и данас .Њене песме трају и сада и трајаце. Свака цаст Драгана! КРАЉИЦА ❤

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивана

18.03.2015 15:01

Брена краљица!

ОДГОВОРИТЕ