Хашки свједок тужи британску полицију?

Један од кључних сведока тужилаштва у процесу против бившег председника СРЈ Слободана Милошевића намерава да тужи британску полицију пошто је, након што је убачена у програм заштите сведока, њен живот, како је казала, постао неиздржљив, објавила је данас британска штампа.

Регион 02.01.2015 | 22:43
Хашки свједок тужи британску полицију?

У питању је бивша адвокатица из Србије која сада ради у робној кући "Маркс & Спенсер" на северу Енглеске, живи у скромном стану са 100 фунти недељно помоћи.

Деценију пошто је сведочила у процесу против Милошевића, она жели да прода свој стан у Београду и новац искористи за тужбу против Метрополитан полиције и Хашког трибунала јер је програм заштите сведока, како је рекла за "Тајмс", учинио да води "бедан двоструки живот".

Како је казала, њен цео бивши живот је избрисан и да би кренула у процес тужбе мора најпре да поврати свој некадашњи идентитет, када је била кључни сарадник Жељка Ражнатовића Аркана, који је напустила после неуспелог атентата на њу 2003. године, након што је сведочила у Хагу.

"Не размишљам о ризику јер желим да јасно и гласно кажем - жртве и сведоци треба да буду заштићени. Анономност мене чини криминалцем, а не њих", рекла је она, која је у Трибуналу сведочила под шифром "Б129" о везама Милошевића и Аркана, пренео је "Дејли мејл".

Иако је идентитет Б129 био заштићен, грешком техничара пуштен је снимак њеног правог гласа због чега је, како наводи британски лист, дошло до покушаја да је неко прегази на улицама Београда.

После тога, према наводима "Тајмса", Б129 и њен муж су убачени у програм заштите сведока, што је организовао Хашки трибунал, уз асистенцију британске полиције.

Њихови некадашњи идентитети су избрисани, као и све њихове претходне стручне квалификације.

"Мој супруг је поново морао да полаже возачки испит, ја нисам могла да радим. Још увек покушавам да положим испите за адвоката", рекла је Б129 за "Тајмс''.

Пар је убрзо нашао посао и подигао породицу под новим именима у Британији.

Она је новинару "Тајмса" Џону Симпсону рекла да су је 2010. године Трибунал и британска полиција "узнемиравали претњама" да ће послати судски позив и да би чак могла да буде притворена како би поново сведочила, овог пута против двојице српских званичника, који су касније ослобођени.

Б129 тврди да је препуштена "двоструком животу" - један води док је у кући, а потпуно другачији када изађе напоље.

"Тајмс" наводи да је разочарана што у холивудским филмовима, у оквиру америчког програма заштите, сведоци добијају кућу и кола.

Б129 није осудила Аркана и демантовала је да је његова јединица одговорна за етничко чишћење, тврдећи да су то биле специјалне снаге чији циљ није био да нападају цивиле.

"Не браним ниједну страну. Рат је последње и најгоре решење", рекла је Б129, која је, према наводима "Тајмса", присуствовала венчању Жељка Ражнатовића и певачице Светлане Величковић.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

дадо

03.01.2015 08:11

КО СА ДЈАВОЛОМ ТИКВЕ САДИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЛИБРИ

03.01.2015 14:43

И САД СЕ НАМА ЗАЛИС ГДЕ СУ ТИ ПАРЕ ОД СУДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

04.01.2015 00:11

Нико се вама дивљи Балканци не зали - ВИ СТЕ САМИ ПО СЕБИ ЗАЛОСНИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није цитала историју

04.01.2015 18:41

О логорима за Србе послије 2. свјетског. Предаји људи СФРЈ-у иако су знали ста те бједнике цека. Лондон је мистифициран у српској масти јер је Краљ побјегао с авионом пуним злата тамо. Те онда дрзао говоре - види филм о Владимиру задњем цетнику. Да не казем о самоубиствима Муслимана оптузеним за тероризам. Боље јој је да све заборави и покуса ици даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савезнички логори за Србе

05.01.2015 18:40

Англиканска црква молила Форин офис да се 154 ухапшених емиграната не испоруче Титу (6) Он говори о групи од 154 Срба, "који су одвојени од породица и заточени у специјалном британском логору 2233 П.О.В. Камп - Б.А.О.Р. - Минстер Лагер", у Минстеру. Они су, без икаквог формалног образложења, 22. јула 1947. ухапшени на територији британске окупационе зоне у Немачкој, и изоловани, како каже, у концентрациони логор. Британска влада је поступила на основу оптужби владе Јосипа Броза Тита да је реч о ратним злочинцима. Е. РАДОСАВЉЕВИЋ - В. Ц. СПАСОЈЕВИЋ | 21. септембар 2010. 21:00 |

ОДГОВОРИТЕ