Haški svjedok tuži britansku policiju?

Jedan od ključnih svedoka tužilaštva u procesu protiv bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića namerava da tuži britansku policiju pošto je, nakon što je ubačena u program zaštite svedoka, njen život, kako je kazala, postao neizdržljiv, objavila je danas britanska štampa.

Region 02.01.2015 | 22:43
Haški svjedok tuži britansku policiju?

U pitanju je bivša advokatica iz Srbije koja sada radi u robnoj kući "Marks & Spenser" na severu Engleske, živi u skromnom stanu sa 100 funti nedeljno pomoći.

Deceniju pošto je svedočila u procesu protiv Miloševića, ona želi da proda svoj stan u Beogradu i novac iskoristi za tužbu protiv Metropolitan policije i Haškog tribunala jer je program zaštite svedoka, kako je rekla za "Tajms", učinio da vodi "bedan dvostruki život".

Kako je kazala, njen ceo bivši život je izbrisan i da bi krenula u proces tužbe mora najpre da povrati svoj nekadašnji identitet, kada je bila ključni saradnik Željka Ražnatovića Arkana, koji je napustila posle neuspelog atentata na nju 2003. godine, nakon što je svedočila u Hagu.

"Ne razmišljam o riziku jer želim da jasno i glasno kažem - žrtve i svedoci treba da budu zaštićeni. Anonomnost mene čini kriminalcem, a ne njih", rekla je ona, koja je u Tribunalu svedočila pod šifrom "B129" o vezama Miloševića i Arkana, preneo je "Dejli mejl".

Iako je identitet B129 bio zaštićen, greškom tehničara pušten je snimak njenog pravog glasa zbog čega je, kako navodi britanski list, došlo do pokušaja da je neko pregazi na ulicama Beograda.

Posle toga, prema navodima "Tajmsa", B129 i njen muž su ubačeni u program zaštite svedoka, što je organizovao Haški tribunal, uz asistenciju britanske policije.

Njihovi nekadašnji identiteti su izbrisani, kao i sve njihove prethodne stručne kvalifikacije.

"Moj suprug je ponovo morao da polaže vozački ispit, ja nisam mogla da radim. Još uvek pokušavam da položim ispite za advokata", rekla je B129 za "Tajms''.

Par je ubrzo našao posao i podigao porodicu pod novim imenima u Britaniji.

Ona je novinaru "Tajmsa" Džonu Simpsonu rekla da su je 2010. godine Tribunal i britanska policija "uznemiravali pretnjama" da će poslati sudski poziv i da bi čak mogla da bude pritvorena kako bi ponovo svedočila, ovog puta protiv dvojice srpskih zvaničnika, koji su kasnije oslobođeni.

B129 tvrdi da je prepuštena "dvostrukom životu" - jedan vodi dok je u kući, a potpuno drugačiji kada izađe napolje.

"Tajms" navodi da je razočarana što u holivudskim filmovima, u okviru američkog programa zaštite, svedoci dobijaju kuću i kola.

B129 nije osudila Arkana i demantovala je da je njegova jedinica odgovorna za etničko čišćenje, tvrdeći da su to bile specijalne snage čiji cilj nije bio da napadaju civile.

"Ne branim nijednu stranu. Rat je poslednje i najgore rešenje", rekla je B129, koja je, prema navodima "Tajmsa", prisustvovala venčanju Željka Ražnatovića i pevačice Svetlane Veličković.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

dado

03.01.2015 08:11

KO SA DJAVOLOM TIKVE SADI...

ODGOVORITE
Name

KOLIBRI

03.01.2015 14:43

I SAD SE NAMA ZALIS GDE SU TI PARE OD SUDA.

ODGOVORITE
Name

Realnost

04.01.2015 00:11

Niko se vama divlji Balkanci ne zali - VI STE SAMI PO SEBI ZALOSNI!!!

ODGOVORITE
Name

Nije citala istoriju

04.01.2015 18:41

O logorima za Srbe poslije 2. svjetskog. Predaji ljudi SFRJ-u iako su znali sta te bjednike ceka. London je mistificiran u srpskoj masti jer je Kralj pobjegao s avionom punim zlata tamo. Te onda drzao govore - vidi film o Vladimiru zadnjem cetniku. Da ne kazem o samoubistvima Muslimana optuzenim za terorizam. Bolje joj je da sve zaboravi i pokusa ici dalje.

ODGOVORITE
Name

Saveznički logori za Srbe

05.01.2015 18:40

Anglikanska crkva molila Forin ofis da se 154 uhapšenih emigranata ne isporuče Titu (6) On govori o grupi od 154 Srba, "koji su odvojeni od porodica i zatočeni u specijalnom britanskom logoru 2233 P.O.V. Kamp - B.A.O.R. - Minster Lager", u Minsteru. Oni su, bez ikakvog formalnog obrazloženja, 22. jula 1947. uhapšeni na teritoriji britanske okupacione zone u Nemačkoj, i izolovani, kako kaže, u koncentracioni logor. Britanska vlada je postupila na osnovu optužbi vlade Josipa Broza Tita da je reč o ratnim zločincima. E. RADOSAVLJEVIĆ - V. C. SPASOJEVIĆ | 21. septembar 2010. 21:00 |

ODGOVORITE