Опрезно са храном - не преједајте се!

Иако се у време празника у великим количинама спремају различита јела, треба се придржавати основних правила која важе у свако доба године и настојати да исхрана буде редовна, умерена и разноврсна.

Здравље 01.01.2015 | 16:57
Опрезно са храном - не преједајте се!

Специјалиста хигијене у Институтуту за јавно здравље Србије, магистар исхране др Јелена Гудељ Ракић апеловала је на грађане да током празника воде рачуна и не упадну у замку преједања и претеривања у пићу, посебно на оне који посте и који ће, после неколико недеља, за Божић јести мрсну храну.

Иако се за Нову годину, Бадње вече и Божић у великим количинама спремају различита јела, треба се придржавати основних правила која важе у свако доба године и настојати да исхрана буде редовна, умерена и разноврсна, рекла је др Гудељ Ракић.

Истичући да јеловник треба прилагодити годишњем добу и пажљиво га планирати, она је као начин припреме који је посебно непожељан са здравственог аспекта навела пржење и поховање хране.

Кад је у питању празнични ручак, др Гудељ Ракић је објаснила да умереност подразумева да пређело можемо и да прескочимо, а да после супе изаберемо једно од главних јела које нам се понуди, на пример само сарму или само печење, не заједно и једно и друго.

"Правила су иста и уколико је у питању посна исхрана", рекла је она и додала да ни за празнични оброк не треба сипати у тањир и посне сарме, и пребранац, и пржену или на неки други начин припремљену рибу, али се препоручује обиље салате, док као дезерт може да се узме само један колач.

"Код људи који посте, прелазак са посне на мрсну исхрану не треба да буде нагао, као што би и увођење у пост требало да буде постепено", изјавила је др Гудељ Ракић.

Она је објаснила да то значи да на сам дан Божића, кад пост престаје, не би требало да посегнемо за великом количином мрсне хране, "да не буду тог првог дана и јаја, и кајмак, и неко свињско или јагњеће печење, уз велике количине колача или алкохолних пића".

"Саветује се да то буде за почетак такозвани бели мрс који подразумева неки млади сир, јогурт, кефир, кисело млеко и неко од немасних или мање масних меса", изјавила је наша саговорница.

Умерена исхрана је, према њеним речима, начин да избегнемо непосредне здравствене тегобе, као што су осећај надутости, надимања или болови у стомаку, али и дуготрајне последице које могу да буду различите, зависно од нашег здравственог стања - од скока крвног притиска до проблема са варењем које велики унос хране додатно отежава.

Говорећи о навици да се уз празнични оброк више пије, др Гудељ Ракић је препоручила да се задржимо "на једној чашици аперитива, уколико уопште конзумирамо алкохол, и једној чаши алкохолног пића".

"Врло је важно нагласити да добро расположење не побољшава чашица алкохола него добро друштво", рекла је она и подсетила да пре славља треба мислити на то како да се безбедно вратимо кући.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

блбл

01.01.2015 12:32

Како да се не преједамо када је ово јединствена прилика да будемо сити барем једном у години и санса да се увалимо негдје на добар руцак

ОДГОВОРИТЕ