Предвиђање геополитичких догађаја у 2015.

Година која је на измаку донела је многобројне потресе и изненађујуће догађаје на светској геополитичкој сцени. Ипак, ретко ко је могао да предвиди украјинску кризу, припајање Крима Русији, Исламску државу, нестанке авиона, еболу, талас расних немира у САД и остале догађаје који су обележили 2014. годину. Стога, прогнозирање ситуације у надолазећој, 2015. години не представља нарочито захвалан посао.

Свијет 31.12.2014 | 11:33
Предвиђање геополитичких догађаја у 2015.

1. Исламска држава губи контролу над Мосулом

Геополитички аналитичар Армин Росен предвиђа да ће САД наставити да појачавају притисак на Исламску државу. Сматра да би Американци, уз помоћ Ирака, Ирана и Курда могли да изведу удар на град Мосул средином наредне године, што ће у великој мери нашкодити џихадистима, али их неће уништити.

2. Хаос на изборима у Израелу

Пред трећим мандатом, али у најлошијој политичкој позицији у досадашњој каријери: Бењамин Нетанијаху

Подмлађена Радничка партија могла би да освоји већину у Кнесету, али не и да формира владу, захваљујући радикалним и странкама центра, које ће одбити да ступе у заједничку коалицију. У међувремену, Гидеон Са'ар вероватно неће успети да смени Нетанијахуа са чела Ликуд-а, додуше за длаку. На тај начин би садашњи премијер Израела могао да започне свој трећи мандат, али са далеко најслабије политичке позиције. Претпоставља се да ће Нетанијаху склопити савез за Радничком партијом, а највеће шансе да заузме местоминистра иностраних послова могао би да буде члан те странке, Тзипи Ливни.

3. Тензије између Турске и Грчке на врхунцу

Очекује се сукоб са Турцима око гаса

У 2015. могло би да дође до заоштрења сукоба између Грчке и Турске око спорних налазишта гаса у Егејском мору. Уколико се то деси, до краја године, воде северно од Кипра постаће део милитаризоване зоне у обрачуну две НАТО савезнице. Могућа ескалација овог сукоба искључиће сваку могућност изградње терминала природног гаса на Кипру или гасовода у североисточном Медитерану. Од овога ће највише профитирати Русија, јер без изградње ових гасовода, зависност од њиховог гаса постаје већа.

4. Без договора о нуклеарном наоружању између САД и Ирана

Ајатолах Али Хамнеи неће прихватити Обамине захтеве

Мала је вероватноћа да ће наредна година донети коначан договор о нуклеарном разоружавању између Ирана и САД. Предвиђа се да Ајатолах Али Хамнеи неће пристати на америчке захтеве, што ће бити други пут да Обама не успева у својим покушајима да постигне договор са Ираном. Уместо тога, фокусираће се на "лакше" подухвате, попут поновног повезивању са Кубом, коју би требало да посети у септембру, на почетку карипске туристичке сезоне.

5. Глад ће погодити конфликтне зоне у Јужном Судану

Епидемија глади погодиће Јужни Судан

Застој у мировним преговорима, пад производње нафте, као и санкције које ће им, по свему судећи, увести САД и ЕУ, поставиће владу најмлађе светске државе у најнеугоднији положај од оснивања 2011. године. Након пресецања досадашњих линија снабдевања и поскупљења цене хране, источна Африка ће доживети нову хуманитарну катастрофу узроковану глађу, највећу од оне која је погодила Сомалију пре три године.

6. Здравље председника Алжира Апод знаком питања

Абделазиз Бутефлика је лошег здравственог стања

Дугогодишњи председник Алжира налази се у тешком здравственом стању, и једва да се појављује у јавности након што је поново изабран на изборима у априлу прошле године. Процена је да Бутелфикина смрт, уколико се догоди у 2015. години, неће много тога променити што се државне политике тиче, с обзиром на то да је социјалистичка влада којом управља војска успешно изловала Алжир од хаоса који се догађа у суседном Малију и Либији.

7. Неуспех Путиновог плана о Евроазијској царинској унији

Владимир Путин у Кини

С обзиром на велике ударце које је доживела руска рубља, очекује се да Јерменија одложи своје приступање у Евроазијској царинској унији. Сједињене Државе, у том случају, вребаће прилику да се повежу са Белорусијом и традиционалног руског савезника покушати данаведу да "промени страну." Рат у Украјини ће се наставити и у 2015. години, а Евроазијска царинска унија доживеће колапс, предвиђа Росен.

8. Напредак Авганистана

Мирна предаја моћи у руке новоизабраном председнику Ашрафу Ганију, као и повлачење 10.000 америчких војника, уз организованију борбу против талибана спречиће одређене тензије које су можда биле очекиване на подручју Авганистана након повлачења НАТО снага.

9. ИСИС ће еволуирати у Ал Каидин формат организације

Исламска држава могла би да се окрене ка иностранству

Аналитичар Џереми Бендер предвиђа да ће Исламска Држава губити део по део територије на Средњем истоку, и да ће се временом фокусирати на терористичке подухвате у иностранству, попут Ал Каиде.

10. Поновне интервенције у Либији

Нове интервенције у Либији?

Чланице НАТО биће приморане да поново интервенишу у Либији, где утицај Исламске државе постаје све већи. Очекује се потпуни колапс централне власти, присуство две супротстављене владе, велики број милитантних група на чијем челу су одметнути генерали, навешће Запад да поново интервенише у Либији, наводи Бендер. Египат и Уједињени Арапски Емирати су већ извели неколико ваздушних напада на положаје исламиста у Либији, а како нестабилна ситација прети да угрози мир у околним државама, само је питање времена када ће НАТО и ЕУ поново интервенисати.
 
11. Све дубљи конфликт између Русије и САД

Обарање авиона Малезија Ерлајнса изазвало тензије

Свима је јасно да су Русија и Сједињене Државе одавно у новом Хладном рату, који је почео украјинском кризом. Криза се продубила, логично, реакцијом Русије, која је анектирала полуострво Крим, као једну од стратешки најважнијих поморских тачака. Рушење авиона "Малезија ерлајнса" за који су Американци оптужили проруске снаге, док је Кремљ након истраге дошао до закључка да су авион срушили Украјинци, додатно је подигла тензије у ионако превише затегнутим односима. Сва је прилика да ће се Хладни рат не само наставити, већ и појачати у 2015. години.

12. САД и Турска стварају "тампон зону" у Сирији, на мети ИСИС, али и Башар ал Асад

Асад на мети Турака и САД

Француски политички аналитичар Пјер Бенам сматра да ће Обама, у последњим годинама свог мандата покушати да заједно са Турском успостави контролу над одређеним територијама у Сирији, како би се неутралисала Исламска држава и опасности које од ње прете. Стварање тампон зоне, у којој се налазе ирачке специјалне снаге, као и успостављање зоне забране лета од стране Турске (која се, попут САД, декларише као велики противник ИСИС-а, али и актуелног сиријског председника Башара ал Асада), нуде Американцима савезника којим би могли да елиминишу Исламску државу, али и председника ал Асада, којег су претходно безуспешно покушавали да свргну афером о наводној употреби хемијског
оружја.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ходза

31.12.2014 10:45

Доци це до биолоског рата измедју Руса и Американаца , затим це балкан да гори где це Русија одиграти спасиоца због гео-политике, Америка це ударити по муслиманима али це и са Русијом уци на тудјим територијама у окрсаје где це се употребити ослабљено тактицко нуклеарно орузје, бице глади, смрзавања европе и великих немира, србија це се окренути Русији и одбацити самоубилацки европски пут пут у пакао свих Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

који сам ја

31.12.2014 11:22

Асаду се мозете само сагнути,као и путину и русима,а либијци су ко ми сада добили демократију па влада благостање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

31.12.2014 11:58

Све знају. Само нису рекли ако Бог да. Ваљда се Он несто пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

31.12.2014 13:08

Тако је Марко! Ал не реце АКО БОГ ДА!

ОДГОВОРИТЕ