Predviđanje geopolitičkih događaja u 2015.

Godina koja je na izmaku donela je mnogobrojne potrese i iznenađujuće događaje na svetskoj geopolitičkoj sceni. Ipak, retko ko je mogao da predvidi ukrajinsku krizu, pripajanje Krima Rusiji, Islamsku državu, nestanke aviona, ebolu, talas rasnih nemira u SAD i ostale događaje koji su obeležili 2014. godinu. Stoga, prognoziranje situacije u nadolazećoj, 2015. godini ne predstavlja naročito zahvalan posao.

Svijet 31.12.2014 | 11:33
Predviđanje geopolitičkih događaja u 2015.

1. Islamska država gubi kontrolu nad Mosulom

Geopolitički analitičar Armin Rosen predviđa da će SAD nastaviti da pojačavaju pritisak na Islamsku državu. Smatra da bi Amerikanci, uz pomoć Iraka, Irana i Kurda mogli da izvedu udar na grad Mosul sredinom naredne godine, što će u velikoj meri naškoditi džihadistima, ali ih neće uništiti.

2. Haos na izborima u Izraelu

Pred trećim mandatom, ali u najlošijoj političkoj poziciji u dosadašnjoj karijeri: Benjamin Netanijahu

Podmlađena Radnička partija mogla bi da osvoji većinu u Knesetu, ali ne i da formira vladu, zahvaljujući radikalnim i strankama centra, koje će odbiti da stupe u zajedničku koaliciju. U međuvremenu, Gideon Sa'ar verovatno neće uspeti da smeni Netanijahua sa čela Likud-a, doduše za dlaku. Na taj način bi sadašnji premijer Izraela mogao da započne svoj treći mandat, ali sa daleko najslabije političke pozicije. Pretpostavlja se da će Netanijahu sklopiti savez za Radničkom partijom, a najveće šanse da zauzme mestoministra inostranih poslova mogao bi da bude član te stranke, Tzipi Livni.

3. Tenzije između Turske i Grčke na vrhuncu

Očekuje se sukob sa Turcima oko gasa

U 2015. moglo bi da dođe do zaoštrenja sukoba između Grčke i Turske oko spornih nalazišta gasa u Egejskom moru. Ukoliko se to desi, do kraja godine, vode severno od Kipra postaće deo militarizovane zone u obračunu dve NATO saveznice. Moguća eskalacija ovog sukoba isključiće svaku mogućnost izgradnje terminala prirodnog gasa na Kipru ili gasovoda u severoistočnom Mediteranu. Od ovoga će najviše profitirati Rusija, jer bez izgradnje ovih gasovoda, zavisnost od njihovog gasa postaje veća.

4. Bez dogovora o nuklearnom naoružanju između SAD i Irana

Ajatolah Ali Hamnei neće prihvatiti Obamine zahteve

Mala je verovatnoća da će naredna godina doneti konačan dogovor o nuklearnom razoružavanju između Irana i SAD. Predviđa se da Ajatolah Ali Hamnei neće pristati na američke zahteve, što će biti drugi put da Obama ne uspeva u svojim pokušajima da postigne dogovor sa Iranom. Umesto toga, fokusiraće se na "lakše" poduhvate, poput ponovnog povezivanju sa Kubom, koju bi trebalo da poseti u septembru, na početku karipske turističke sezone.

5. Glad će pogoditi konfliktne zone u Južnom Sudanu

Epidemija gladi pogodiće Južni Sudan

Zastoj u mirovnim pregovorima, pad proizvodnje nafte, kao i sankcije koje će im, po svemu sudeći, uvesti SAD i EU, postaviće vladu najmlađe svetske države u najneugodniji položaj od osnivanja 2011. godine. Nakon presecanja dosadašnjih linija snabdevanja i poskupljenja cene hrane, istočna Afrika će doživeti novu humanitarnu katastrofu uzrokovanu glađu, najveću od one koja je pogodila Somaliju pre tri godine.

6. Zdravlje predsednika Alžira Apod znakom pitanja

Abdelaziz Buteflika je lošeg zdravstvenog stanja

Dugogodišnji predsednik Alžira nalazi se u teškom zdravstvenom stanju, i jedva da se pojavljuje u javnosti nakon što je ponovo izabran na izborima u aprilu prošle godine. Procena je da Butelfikina smrt, ukoliko se dogodi u 2015. godini, neće mnogo toga promeniti što se državne politike tiče, s obzirom na to da je socijalistička vlada kojom upravlja vojska uspešno izlovala Alžir od haosa koji se događa u susednom Maliju i Libiji.

7. Neuspeh Putinovog plana o Evroazijskoj carinskoj uniji

Vladimir Putin u Kini

S obzirom na velike udarce koje je doživela ruska rublja, očekuje se da Jermenija odloži svoje pristupanje u Evroazijskoj carinskoj uniji. Sjedinjene Države, u tom slučaju, vrebaće priliku da se povežu sa Belorusijom i tradicionalnog ruskog saveznika pokušati danavedu da "promeni stranu." Rat u Ukrajini će se nastaviti i u 2015. godini, a Evroazijska carinska unija doživeće kolaps, predviđa Rosen.

8. Napredak Avganistana

Mirna predaja moći u ruke novoizabranom predsedniku Ašrafu Ganiju, kao i povlačenje 10.000 američkih vojnika, uz organizovaniju borbu protiv talibana sprečiće određene tenzije koje su možda bile očekivane na području Avganistana nakon povlačenja NATO snaga.

9. ISIS će evoluirati u Al Kaidin format organizacije

Islamska država mogla bi da se okrene ka inostranstvu

Analitičar Džeremi Bender predviđa da će Islamska Država gubiti deo po deo teritorije na Srednjem istoku, i da će se vremenom fokusirati na terorističke poduhvate u inostranstvu, poput Al Kaide.

10. Ponovne intervencije u Libiji

Nove intervencije u Libiji?

Članice NATO biće primorane da ponovo intervenišu u Libiji, gde uticaj Islamske države postaje sve veći. Očekuje se potpuni kolaps centralne vlasti, prisustvo dve suprotstavljene vlade, veliki broj militantnih grupa na čijem čelu su odmetnuti generali, navešće Zapad da ponovo interveniše u Libiji, navodi Bender. Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati su već izveli nekoliko vazdušnih napada na položaje islamista u Libiji, a kako nestabilna sitacija preti da ugrozi mir u okolnim državama, samo je pitanje vremena kada će NATO i EU ponovo intervenisati.
 
11. Sve dublji konflikt između Rusije i SAD

Obaranje aviona Malezija Erlajnsa izazvalo tenzije

Svima je jasno da su Rusija i Sjedinjene Države odavno u novom Hladnom ratu, koji je počeo ukrajinskom krizom. Kriza se produbila, logično, reakcijom Rusije, koja je anektirala poluostrvo Krim, kao jednu od strateški najvažnijih pomorskih tačaka. Rušenje aviona "Malezija erlajnsa" za koji su Amerikanci optužili proruske snage, dok je Kremlj nakon istrage došao do zaključka da su avion srušili Ukrajinci, dodatno je podigla tenzije u ionako previše zategnutim odnosima. Sva je prilika da će se Hladni rat ne samo nastaviti, već i pojačati u 2015. godini.

12. SAD i Turska stvaraju "tampon zonu" u Siriji, na meti ISIS, ali i Bašar al Asad

Asad na meti Turaka i SAD

Francuski politički analitičar Pjer Benam smatra da će Obama, u poslednjim godinama svog mandata pokušati da zajedno sa Turskom uspostavi kontrolu nad određenim teritorijama u Siriji, kako bi se neutralisala Islamska država i opasnosti koje od nje prete. Stvaranje tampon zone, u kojoj se nalaze iračke specijalne snage, kao i uspostavljanje zone zabrane leta od strane Turske (koja se, poput SAD, deklariše kao veliki protivnik ISIS-a, ali i aktuelnog sirijskog predsednika Bašara al Asada), nude Amerikancima saveznika kojim bi mogli da eliminišu Islamsku državu, ali i predsednika al Asada, kojeg su prethodno bezuspešno pokušavali da svrgnu aferom o navodnoj upotrebi hemijskog
oružja.

Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Hodza

31.12.2014 10:45

Doci ce do bioloskog rata izmedju Rusa i Amerikanaca , zatim ce balkan da gori gde ce Rusija odigrati spasioca zbog geo-politike, Amerika ce udariti po muslimanima ali ce i sa Rusijom uci na tudjim teritorijama u okrsaje gde ce se upotrebiti oslabljeno takticko nuklearno oruzje, bice gladi, smrzavanja evrope i velikih nemira, srbija ce se okrenuti Rusiji i odbaciti samoubilacki evropski put put u pakao svih Srba.

ODGOVORITE
Name

koji sam ja

31.12.2014 11:22

Asadu se mozete samo sagnuti,kao i putinu i rusima,a libijci su ko mi sada dobili demokratiju pa vlada blagostanje.

ODGOVORITE
Name

Marko

31.12.2014 11:58

Sve znaju. Samo nisu rekli ako Bog da. Valjda se On nesto pita.

ODGOVORITE
Name

Milan

31.12.2014 13:08

Tako je Marko! Al ne rece AKO BOG DA!

ODGOVORITE