Мобинг трпи 60 одсто радника!

Истраживања показују да чак 60 одсто запослених у БиХ трпи неку врсту мобинга, али постоје индиције да би тај проценат могао бити и већи, истичу из Удружења за помоћ особама злостављаним на радном мјесту "Стоп моббинг".

Босна и Херцеговина 30.12.2014 | 10:40
Мобинг трпи 60 одсто радника!

Аница Рамић, предсједник тог удружења, наводи да се о овој проблематици мало говори, те да је много радника који и не знају шта је уопште мобинг.

"Када неко тужи послодавца за мобинг, пред судом послодавац треба да докаже да се мобинг није догодио. Вјерујте, послодавци се и не труде да то докажу", казала је Рамићева.

Како је додала, послодавци имају заштиту, а да би радник дошао до суда, пролази кроз велику голготу, и на крају често нема позитиван судски исход.

"Шиканирање, закидање на заради, те претрпавање послом, само су неки од примјера мобинга, који радници морају да препознају", појаснила је Рамићева.

У Савезу синдиката Републике Српске истичу да су током ове године запримили стотине пријава од стране радника који су се жалили да су жртве мобинга.

"Све чешће се жале на мобинг, како од стране послодаваца и надређених, тако и од стране других радника. Наиме, сваки радник плаши се за своје радно мјесто, па онда има оних врше притисак на неког другог, како би сами себе спасили", појашњавају у Савезу синдиката Републике Српске.

Како наводи Велка Оџаковић, генерални секретар Савеза синдиката Српске, врло мало радника се одлучује да заштиту потражи судским путем.

"Радници се плаше поновног притиска, односно поновног мобинга, али се на судске процесе не одлучују и због тога што тешко налазе свједоке за тако нешто, јер се то дешава или у четири зида или пред малим бројем људи. Ми смо ту да пружимо помоћ радницима или разговарамо са послодавцем", појаснила је Оџаковићева.

Према њеним ријечима, када је ријеч о врстама мобинга, истичу се понижавање, малтретирање, непримјерне понуде, сексуално узнемиравање, давање послова које радник не може ни физички ни психички да издржи и слично.

Са друге стране, Алија Ремзо Бакшић, директор Асоцијације послодаваца БиХ, признаје да мобинга има, али и истиче да та појава није толико учестала.

"Да мобинга има, има га сигурно, као што има и других врста кршења закона. Али, ми као послодавци од синдиката нисмо добили ниједну притужбу", наглашава Бакшић.

Иначе, према подацима Удружења "Стоп моббинг", најчешће жртве злостављања на радном мјесту су жене изнад 40 година старости.

"Та појава много је учесталија него што се о њој говори. Људи ћуте и трпе јер су у кредитима", истичу у том удружењу.

Током ове године, Институција омбудсмана за људска права БиХ запримила је 68 жалби на мобинг, као посебан облик дискриминације на радном мјесту.

"Свако лице које нам се обрати добиће правни савјет на који начин најбоље да заштити своја права. Уколико се наводи жалбе покажу основаним, отвара се поступак истраге према означеном органу, те се доноси одговарајућа одлука на основу изјашњења обје стране и позитивних прописа који регулишу дату област", појашњавају у тој институцији.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

др В

30.12.2014 09:55

Најбољи начин да вам се радници не буне је да их "натоварите" послом... Зато "моји јадници од доктора" на радиологији УБКЦБЛ раде дупло више од норме и мање-више се не буне... Зато ко слуша добије сагласност да ради приватно (ако стигне) а најпослушнијима дозволим да иду на едукацију о свом трошку (едукације које финансирају фармацеутске куће посјећујем ја јер мам других обавеза)... Вриједно радимо да оправдано све апарате које смо ја и Шкрба набавили по дуплим цијенаммм...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има и оваквих примјера

30.12.2014 10:15

У једној агенцији у Бања Луци се не труде да врсе мобинг на друге раднике да би себе спасили него неки радници напросто уживају у томе да буду јајаре,спије,лицемјери и којекакви ду..увлакачи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

30.12.2014 11:17

Прво под хитно сузбити бахатост и корумпираност појединих судија и тужилаца тражити њихову одговорност!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА ТЕ БОГ САЧУВА

30.12.2014 21:29

Шта се све ради у Републичком центру за истраживање ратних злочина. Да се види шта је бахатост, надобудност, нестручност, самовоља и мобинг залуталог СНСД кадра и дир. Милорада Којића. Не треба се чудити зашто се свакодневно хапсе Срби кад је дир. Којић имао шест година кад је почео рат и о рату нема благе везе. Ратне злочине истажује они које је довео Којић, који нису учествовали у рату, ратни дезертери, типови са подебљим полицијским досијеима, утјеривачи дугова, ситни нарко дилери, залијечени наркомани, возачи са купљеним дипломама правника, али сви обједињени око СНСД. Они који су учествовали у рату, који су доказали да знају свој посао нису добродошли надобудном Којићу. Да те Бог сачува.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милијана

30.12.2014 23:13

Шта је то мобинг?

ОДГОВОРИТЕ