Живот без мобилног

За већину живот без мобилног телефона данас је незамислив, ипак примери неких истакнутих интелектуалаца и уметника говоре супротно.

Србија 29.12.2014 | 11:30
Живот без мобилног

Прослављени драмски писац Душан Ковачевић не пристаје да робује модерним технологијама, не жели да носи мобилни телефон и то му не представља никакав проблем да функционише исто тако организовано и успешно као и пре појаве ове технологије.

- Ја сам родоначелник тога да може да се живи без мобилног телефона и сматрам да ако га не упознате, онда вам и не треба. Немам намеру да виртуелни свет у којем живим већ 40 година, мислим на писање, заменим другим виртуелним светом, а то је мобилни телефон. За мене то не може бити замена за људски разговор - истиче Ковачевић.

Иако каже да разуме да је некоме данас у опису посла да има мобилни телефон, себе не види у том светлу.

- Ево, ви сте успели да ме пронађете и без мобилног телефона, а верујте имао бих проблем да ме неко зове константно, без престанка и још ако сте параночни, па стално гледате у телефон... нека хвала. Мени није потребан, а чим се будем бавио неким тако важним пословима, и ја ћу га набавити - каже кроз осмех Душан Ковачевић.

Његов колега по писаној речи, Божо Копривица, такође нема мобилни и сматра да се свакодневним коришћењем тих уређаја пре свега губи тајанственост неког случајног сусрета.

- Губи се и она кратка неизвесност када идете да се јавите на телефон, а не знате ко вас зове. Ја не могу никога да гледам сваки дан, а могућност да свако може да ме нађе... то ми се не свиђа. Пријатељство треба неговати, а неговање је у неком одлагању, иначе се претвори у рутину или у свађу - наводи познати књижевник и додаје да то што не користи телефон није никаква мистификација, него жеља за осамом и тишином.

- Кад игра Партизан, ја се не јављам ни на фиксни телефон - закључује Копривица.

Рокер култног састава “Дисциплина кичме” такође је редак пример из урбане средине који не поседује мобилни телефон.

- Свакодневни живот већ је тако организован да је данас човеку мобилни телефон неопходан, а ја га и даље немам! У принципу, увек има неког поред мене с мобилним телефоном, а ако сам пак сам, то значи да тако треба и да буде, дакле недоступан, као и некад, пре појаве мобилног телефона. Али, зато компјутером доста успешно баратам - изјавио је недавно за “Пулс” музичар који најчешће, када не жели да је недоступан, комуницира мејлом.

Међу онима који избегавају овај вид комуникације су и легендарни редитељ Душан Макавејев, те чувени панонски шансоњер Звонко Богдан, који каже да се дуго опирао и фиксном телефону не желећи да наруши мир свог салаша.

Извор: БЛИЦ

Коментари / 0

Оставите коментар