Život bez mobilnog

Za većinu život bez mobilnog telefona danas je nezamisliv, ipak primeri nekih istaknutih intelektualaca i umetnika govore suprotno.

Srbija 29.12.2014 | 11:30
Život bez mobilnog

Proslavljeni dramski pisac Dušan Kovačević ne pristaje da robuje modernim tehnologijama, ne želi da nosi mobilni telefon i to mu ne predstavlja nikakav problem da funkcioniše isto tako organizovano i uspešno kao i pre pojave ove tehnologije.

- Ja sam rodonačelnik toga da može da se živi bez mobilnog telefona i smatram da ako ga ne upoznate, onda vam i ne treba. Nemam nameru da virtuelni svet u kojem živim već 40 godina, mislim na pisanje, zamenim drugim virtuelnim svetom, a to je mobilni telefon. Za mene to ne može biti zamena za ljudski razgovor - ističe Kovačević.

Iako kaže da razume da je nekome danas u opisu posla da ima mobilni telefon, sebe ne vidi u tom svetlu.

- Evo, vi ste uspeli da me pronađete i bez mobilnog telefona, a verujte imao bih problem da me neko zove konstantno, bez prestanka i još ako ste paranočni, pa stalno gledate u telefon... neka hvala. Meni nije potreban, a čim se budem bavio nekim tako važnim poslovima, i ja ću ga nabaviti - kaže kroz osmeh Dušan Kovačević.

Njegov kolega po pisanoj reči, Božo Koprivica, takođe nema mobilni i smatra da se svakodnevnim korišćenjem tih uređaja pre svega gubi tajanstvenost nekog slučajnog susreta.

- Gubi se i ona kratka neizvesnost kada idete da se javite na telefon, a ne znate ko vas zove. Ja ne mogu nikoga da gledam svaki dan, a mogućnost da svako može da me nađe... to mi se ne sviđa. Prijateljstvo treba negovati, a negovanje je u nekom odlaganju, inače se pretvori u rutinu ili u svađu - navodi poznati književnik i dodaje da to što ne koristi telefon nije nikakva mistifikacija, nego želja za osamom i tišinom.

- Kad igra Partizan, ja se ne javljam ni na fiksni telefon - zaključuje Koprivica.

Roker kultnog sastava “Disciplina kičme” takođe je redak primer iz urbane sredine koji ne poseduje mobilni telefon.

- Svakodnevni život već je tako organizovan da je danas čoveku mobilni telefon neophodan, a ja ga i dalje nemam! U principu, uvek ima nekog pored mene s mobilnim telefonom, a ako sam pak sam, to znači da tako treba i da bude, dakle nedostupan, kao i nekad, pre pojave mobilnog telefona. Ali, zato kompjuterom dosta uspešno baratam - izjavio je nedavno za “Puls” muzičar koji najčešće, kada ne želi da je nedostupan, komunicira mejlom.

Među onima koji izbegavaju ovaj vid komunikacije su i legendarni reditelj Dušan Makavejev, te čuveni panonski šansonjer Zvonko Bogdan, koji kaže da se dugo opirao i fiksnom telefonu ne želeći da naruši mir svog salaša.

Izvor: BLIC

Komentari / 0

Ostavite komentar