На ГМО позитивна већина узорака хране!

Од 100 узорака хране за људе и животиње у БиХ, који су испитивани на присуство генетски модификованих организама (ГМО), чак 67 је било позитивно.

Босна и Херцеговина 27.12.2014 | 20:41
На ГМО позитивна већина узорака хране!

Показују то лабораторијске анализе које је радио Институт за инжењерство и биотехнологију Универзитета у Сарајеву, а које су објелодањене у Извјештају о спроведеном плану праћења хране и хране за животиње у БиХ у 2013. години.

Подсјећамо, генетски модификован организам или скраћено ГМО је организам, осим људског, у којем је генетички материјал измијењен на начин који се не може постићи природним размножавањем или природном рекомбинацијом.

Извјештај је припремила Агенција за безбједност хране БиХ, а у јулу ове године га је разматрао и усвојио Савјет министара БиХ.

Како се наводи у том извјештају, узорци су узети у трговачким центрима и фабрикама хране за животиње у 17 градова широм БиХ, од којих је 72 било увозног поријекла, а 28 домаћих.

Тестирани су месни производи са састојцима на бази соје, мисли, кукурузне пахуљице, мијешане житарице, пекарски производи који садрже кукуруз међу којима кекс и грицкалице, као и храна за животиње на бази соје и кукуруза.

"Од укупно 45 анализираних узорака хране за људску употребу 26 узорака је позитивно, односно утврђено је присуство ГМО, док је 19 узорака негативно. Од 48 анализираних узорака хране за животиње 41 је позитиван, док је седам негативно", наводи се у извјештају.

С друге стране, у Инспекторату РС, а који је учествовао у цијелом процесу праћења присуства ГМО у храни, тврде како потрошачи немају разлога за страх јер су додатне анализе показале како на тржишту нема производа позитивних на ГМО.

"На основу процијењеног ризика Републичка инспекција је извршила узорковање кукурузне крупице и брашна, кукурузних пахуљица, кекса, грицкалица и смокија. Узета су 23 узорка која су достављена на анализу референтној лабораторији Европске уније у Италији, која је након извршених анализа утврдила да су сви узорци били уредни, односно да у узорку није утврђено присуство генетичких модификација", поручују из Инспектората.

Како кажу, план праћења присуства ГМО спроведен је у циљу сагледавања укупног стања, а не у оквиру службене контроле, те да је имао за циљ да се изврши процјена ризика, односно да се утврди које врсте намирница и сировина представљају ризик од присуства ГМО, како би надлежни инспекцијски органи на основу препорука и смјерница планирали и провели службене контроле.

Подсјећамо, према важећој законској регулативи у БиХ увоз, употреба и производња ГМО производа су забрањени осим у посебним случајевима, уз претходну сагласност надлежног министарства и ригорозна ограничења.

Васкрсија Јањић, академик, казао је на округлом столу о генетички модификованим организмима, који је одржан у уторак у Бањалуци, да је на простору РС забрањено гајење ГМО и да је дозвољено само у научноистраживачке сврхе, али да има случајева кријумчарења и промета његовог сјемена, поготово соје.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

брод

27.12.2014 20:15

Шта раде инспектори на граничним прелазима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мама

28.12.2014 06:45

Зашто нема тачан списак који су то производи. Да ли треба да погадјамо шта купујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

потросац

28.12.2014 10:57

Засто нису објавили списак тих производа.Стите неког?

ОДГОВОРИТЕ