Предаја илегалног наоружања до краја године

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске подсјећа грађане да 31. децембра истиче амнестија за добровољну предају илегалног оружја и муниције, како је то дефинисано Законом о амнестији за недопуштено држање минско-експлозивних средстава и илегалног наоружања.

Република Српска 24.12.2014 | 11:00
Предаја илегалног наоружања до краја године

Портпарол МУП-а Српске Мирна Миљановић подсјетила је у изјави Срни да МУП, у сарадњи са УНДП-ом, с циљем стварања сигурнијег окружења за грађане Српске, од 1. септембра 2013. године проводи кампању "Бирај живот без оружја" у оквиру које грађани могу добровољно предати полицији наоружање које посједују без икаквих санкција и против њих неће бити покренут прекршајни или кривични поступак.

Кроз ову кампању, каже она, МУП Српске жели да смањи присуство илегалног наоружања на улици, домовима, а грађани имају могућност да још у наредних седам дана, до 31. децембра, полицији добровољно предају илегално наоружање.

"На овај начин жељели смо грађанима дати шансу да се ријеше илегалног наоружања и самим тим дају свој допринос у стварању безбједнијег окружења, смањењу броја оружаних инцидената и несрећа у Републици Српској. Свједоци смо немилих догађаја у којима страдају невини, а веома често приликом таквих кривичних дјела кориштено је илегално наоружање", истакла је Миљановићева.

Грађанин који посједује оружје или минско-експлозивно средство треба да то оружје преда у најближу полицијску станицу или да позове полицију на број 122.

Миљановићева је истакла да приликом предаје наоружања и минско-експлозивних средстава грађанин добија потврду да је предао оружје полицији, а МУП води посебну евиденцију о прикупљеном илегалном наоружању које ће на адекватан начин бити уништено.

"Министарство унутрашњих послова Републике Српске захваљује грађанима који су препознали значај ове проблематике и полицији предали оружје које илегално посједују", нагласила је Миљановићева.

Према њеним ријечима, од 1. септембра 2013, када је званично почела кампања "Бирај живот без оружја", па до 1. децембра ове године, грађани су полицији Републике Српске предали 659 комада дугих цијеви, 49 комада кратких цијеви, 13.153 комада минско-експлозивних средстава, 208.039 комада муниције и 1.278 комада другог наоружања. Такође, поднесено је и 273 захтјева за легализацију.

Сво прикупљено наоружање се уништава, тако да су до сада у Републици Српској реализована три уништавања прикупљеног наоружања у "Јелшинграду".

Кампању МУП-а Српске подржали су Европске унија, Међународни комитет Црвеног крста, Мисија ОЕБС-а у БиХ, британска Амбасада у БиХ и Еуфор. Кампања "Бирај живот без оружја" проводи се и у Федерацији БиХ и Брчко дистиркту.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар