Predaja ilegalnog naoružanja do kraja godine

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske podsjeća građane da 31. decembra ističe amnestija za dobrovoljnu predaju ilegalnog oružja i municije, kako je to definisano Zakonom o amnestiji za nedopušteno držanje minsko-eksplozivnih sredstava i ilegalnog naoružanja.

Republika Srpska 24.12.2014 | 11:00
Predaja ilegalnog naoružanja do kraja godine

Portparol MUP-a Srpske Mirna Miljanović podsjetila je u izjavi Srni da MUP, u saradnji sa UNDP-om, s ciljem stvaranja sigurnijeg okruženja za građane Srpske, od 1. septembra 2013. godine provodi kampanju "Biraj život bez oružja" u okviru koje građani mogu dobrovoljno predati policiji naoružanje koje posjeduju bez ikakvih sankcija i protiv njih neće biti pokrenut prekršajni ili krivični postupak.

Kroz ovu kampanju, kaže ona, MUP Srpske želi da smanji prisustvo ilegalnog naoružanja na ulici, domovima, a građani imaju mogućnost da još u narednih sedam dana, do 31. decembra, policiji dobrovoljno predaju ilegalno naoružanje.

"Na ovaj način željeli smo građanima dati šansu da se riješe ilegalnog naoružanja i samim tim daju svoj doprinos u stvaranju bezbjednijeg okruženja, smanjenju broja oružanih incidenata i nesreća u Republici Srpskoj. Svjedoci smo nemilih događaja u kojima stradaju nevini, a veoma često prilikom takvih krivičnih djela korišteno je ilegalno naoružanje", istakla je Miljanovićeva.

Građanin koji posjeduje oružje ili minsko-eksplozivno sredstvo treba da to oružje preda u najbližu policijsku stanicu ili da pozove policiju na broj 122.

Miljanovićeva je istakla da prilikom predaje naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava građanin dobija potvrdu da je predao oružje policiji, a MUP vodi posebnu evidenciju o prikupljenom ilegalnom naoružanju koje će na adekvatan način biti uništeno.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zahvaljuje građanima koji su prepoznali značaj ove problematike i policiji predali oružje koje ilegalno posjeduju", naglasila je Miljanovićeva.

Prema njenim riječima, od 1. septembra 2013, kada je zvanično počela kampanja "Biraj život bez oružja", pa do 1. decembra ove godine, građani su policiji Republike Srpske predali 659 komada dugih cijevi, 49 komada kratkih cijevi, 13.153 komada minsko-eksplozivnih sredstava, 208.039 komada municije i 1.278 komada drugog naoružanja. Takođe, podneseno je i 273 zahtjeva za legalizaciju.

Svo prikupljeno naoružanje se uništava, tako da su do sada u Republici Srpskoj realizovana tri uništavanja prikupljenog naoružanja u "Jelšingradu".

Kampanju MUP-a Srpske podržali su Evropske unija, Međunarodni komitet Crvenog krsta, Misija OEBS-a u BiH, britanska Ambasada u BiH i Eufor. Kampanja "Biraj život bez oružja" provodi se i u Federaciji BiH i Brčko distirktu.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar