Не раде, а гутају милионе

Комисија за концесије БиХ само је једна од мноштва државних институција с минорним учинком, којој предвиђају укидање или преструктурирање, о чему ће посљедњу ријеч имати Савјет министара и Парламентарна скупштина БиХ, као највиши органи извршне и законодавне власти.

Република Српска 24.12.2014 | 09:00
Не раде, а гутају милионе

Ако је вјеровати најавама нове државне власти, десетине државних агенција, дирекција, комисија, управа и канцеларија, чији се трошкови ни близу не могу мјерити учинком у њиховом раду, врло брзо ће се наћи под лупом новог Савјета министара БиХ.

Колико је, заправо, цијела ситуација у и око Комисије за концесије апсурдна потврђују и ријечи њеног предсједника Хамеда Мешановића који и сам признаје да ова институција не ради како треба!

"Ми смо предлагали да се Комисија преструктурише. Такође, по мом мишљењу седам чланова Комисије је превише, али ту су гледали на заступљеност. Овдје, сада како је, не треба нико јер концесије се не додјељују! А не додјељују се зато што смо блокирани. Данас у БиХ имамо хаос од 14 комисија за концесије и 14 закона", истиче Мешановић, предсједник који већ четири године ради у техничком мандату (као и његов замјеник Миломир Амовић).

Он признаје да је Комисија остварила миноран учинак, но тврди да су узроци сасвим друге природе.

"Тачно је да нисмо ништа урадили, али нисмо ни могли јер је политика потпуно блокирала концесионарство на нивоу БиХ", увјерава Мешановић.

Комисија, која је основана још 2005. године, с тренутним годишњим буџетом од око милион КМ, у овом тренутку не може се похвалити ни пролазном ефикасношћу у раду, и то из више разлога.

Један је што ова институција не може да даје концесије, већ само, као регулаторно тијело Парламентарне скупштине БиХ, прати поступак додјеле концесије, даје потребне сагласности, итд. И ту онда настаје проблем.

Други, нешто простији, јесте што ниједном од 16 запослених у овој институцији (укључујући седам чланова Комисије са примањима од преко 3.500 КМ) очито превише не смета што не раде готово ништа јер имају "масне" плаће и врло пожељна радна мјеста.

Мешановић наводи да је сам чуо за иницијативе за укидање непродуктивних институција на нивоу БиХ, но тврди да су проблеми много дубљи. Тако подсјећа да је покренута једна додјела концесије, за коридор 5ц, али да су посао касније "противзаконито преузели ентитети".

У протеклом периоду, како тврди, 35 захтјева за додјелу концесија су прослиједили ресорним државним министарствима, али да је све (о)стало на томе.

"Само у Министарству спољне трговине и економских односа имамо сигурно двадесетак захтјева који стоје. Такође и у Министарству финансија", наводи он.

Из Министарству спољне трговине и економских односа, међутим, имају своју страну приче. Наглашавају да се ради о "класичној замјени теза", подсјетивши да је Савјет министара још у јулу 2012, након разматрања извјештаја о раду Комисије од 2005. до 2012. године, констатовао да је њихово функционирање крајње незадовољавајуће.

"Дакле, с једне стране имали сте континуирану еволуцију буџета ове институције са 226.601 КМ на 1.076.151 КМ, уз континуирани пораст броја запослених, а с друге више него минорне учинке, сем уколико под резултатима њеног дјеловања не подразумијевате финансирање доктората појединим члановима Комисије или одлазак на студијска путовања", истичу из Министарства спољне трговине и економских односа, којим руководи министар Борис Тучић.

Одговарају да је прозивање Министарства "жалосна намјера да се сопствени нерад, али и грчевита потреба за останком на више него исплативој функцији правда наводним постојањем двадесетак концесионих захтјева".

"На основу својих службених евиденција Министарство истиче да му у 2014. није достављен ниједан концесиони захтјев. Уосталом, зар заиста неко мисли да је логично очекивати да у Министарству постоји двадесетак захтјева за разматрање и додјелу концесије а да се нико од тих наводних подносилаца захтјева јавно не огласи по том питању? На крају, одлуку о додјели концесије на нивоу БиХ доноси искључиво Савјет министара БиХ", наводе из Министарства спољне трговине и економских односа.

Након свега извјесно је да нову власт БиХ, која је најавила корјените реформе кроз укидање или реструктурирање непродуктивних институција чека велики тест.

Из Министарства спољне трговине и економских односа наводе да би основни кораци које би требало предузети подразумијевали, прије свега, избор новог сазива Комисије за концесије БиХ "посредством процедуре која не би била оптерећена различитим мањкавостима".

"Неопходно је и додатно унаприједити нормативни и оперативни оквир у којем Комисија дјелује те ојачати њену комуникацију и сарадњу са ентитетским комисијама. У супротном, наставиће се осипање буџетских средстава искључиво на плате и бенефиције повлаштених појединаца", истичу из Министарства.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар