Мустафа и Брисел газе "Парк мира"

Јачају притисци на Београд и Србе са севера КиМ да што пре уклоне жардинијере са моста у Митровици.

Србија 23.12.2014 | 21:11
Мустафа и Брисел газе "Парк мира"

Приштина ће наредних недеља, уз подршку Брисела, појачати притиске на Београд и Србе са севера КиМ да се са моста на Ибру у Косовској Митровици уклони "Парк мира".

Нови премијер Владе у Приштини Иса Мустафа покушаће то да наметне и као једну од главних тема у наставку политичког дијалога са Београдом, када се 8. и 9. фебруара буде срео у седишту ЕУ са Александром Вучићем. И Брисел је постизање решења око моста поставио као један од услова за отварање првих преговарачких поглавља Србије са ЕУ.

Како сазнају "Новости", Београд ће, с друге стране, инсистирати да је то за Србе са севера, пре свега безбедносно питање, и да ништа на мосту, ни око њега не сме да се дира док се око тога не усагласе градоначелници северног и јужног дела града, Горан Ракић и Агим Бахтрија.

ПОСЕБАН НОВАЦ ЗА ЗАЈЕДНИЦУ ОПШТИНА ДОК ће Приштина у наставку дијалога инсистирати на проналажењу решења за "Парк мира", Београд ће као приоритетну тему наметнути формирање заједнице српских општина. Како за "Новости" каже Александар Јаблановић, председник "Српске листе" и министар за повратак и заједнице у новој приштинској влади, ЗСО ће бити формирана у наредних пет месеци, биће препозната у систему Републике Србије, али и косовском систему, и имаће засебан буџет.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поновио је за "Новости" да су се две стране у Бриселу већ договориле да се најпре изврши техничка процена стања моста на Ибру, као и да се градоначелници договоре о решењу које би задовољило интересе и уважило мишљења грађана оба дела града:

- До проналажења таквог решења неће се ништа дирати - наглашава Ђурић.

Градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић каже за "Новости" да би било какве једностране акције око уклањања "Парка мира" изазвале нове тензије и нада се да то није никоме у интересу:

- Сам назив "Парк мира" говори шта он представља. Као градоначелник северног дела Митровице не одустајем од помирења, а сигуран сам и да се сви наши грађани за то залажу. Не желим да размишљам у другом правцу, осим у том да ће "Парк мира" остати оно што и треба да представља, симбол помирења на овом простору.

Ракић је одбацио наводе да се "Парком мира" ограничава слобода кретања грађана између јужног и северног дела града, поготову, што како каже, постоје још четири моста која повезују грађане ова два дела Митровице.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар