Mustafa i Brisel gaze "Park mira"

Jačaju pritisci na Beograd i Srbe sa severa KiM da što pre uklone žardinijere sa mosta u Mitrovici.

Srbija 23.12.2014 | 21:11
Mustafa i Brisel gaze "Park mira"

Priština će narednih nedelja, uz podršku Brisela, pojačati pritiske na Beograd i Srbe sa severa KiM da se sa mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici ukloni "Park mira".

Novi premijer Vlade u Prištini Isa Mustafa pokušaće to da nametne i kao jednu od glavnih tema u nastavku političkog dijaloga sa Beogradom, kada se 8. i 9. februara bude sreo u sedištu EU sa Aleksandrom Vučićem. I Brisel je postizanje rešenja oko mosta postavio kao jedan od uslova za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU.

Kako saznaju "Novosti", Beograd će, s druge strane, insistirati da je to za Srbe sa severa, pre svega bezbednosno pitanje, i da ništa na mostu, ni oko njega ne sme da se dira dok se oko toga ne usaglase gradonačelnici severnog i južnog dela grada, Goran Rakić i Agim Bahtrija.

POSEBAN NOVAC ZA ZAJEDNICU OPŠTINA DOK će Priština u nastavku dijaloga insistirati na pronalaženju rešenja za "Park mira", Beograd će kao prioritetnu temu nametnuti formiranje zajednice srpskih opština. Kako za "Novosti" kaže Aleksandar Jablanović, predsednik "Srpske liste" i ministar za povratak i zajednice u novoj prištinskoj vladi, ZSO će biti formirana u narednih pet meseci, biće prepoznata u sistemu Republike Srbije, ali i kosovskom sistemu, i imaće zaseban budžet.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ponovio je za "Novosti" da su se dve strane u Briselu već dogovorile da se najpre izvrši tehnička procena stanja mosta na Ibru, kao i da se gradonačelnici dogovore o rešenju koje bi zadovoljilo interese i uvažilo mišljenja građana oba dela grada:

- Do pronalaženja takvog rešenja neće se ništa dirati - naglašava Đurić.

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić kaže za "Novosti" da bi bilo kakve jednostrane akcije oko uklanjanja "Parka mira" izazvale nove tenzije i nada se da to nije nikome u interesu:

- Sam naziv "Park mira" govori šta on predstavlja. Kao gradonačelnik severnog dela Mitrovice ne odustajem od pomirenja, a siguran sam i da se svi naši građani za to zalažu. Ne želim da razmišljam u drugom pravcu, osim u tom da će "Park mira" ostati ono što i treba da predstavlja, simbol pomirenja na ovom prostoru.

Rakić je odbacio navode da se "Parkom mira" ograničava sloboda kretanja građana između južnog i severnog dela grada, pogotovu, što kako kaže, postoje još četiri mosta koja povezuju građane ova dva dela Mitrovice.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar