Подршка радника и синдиката за консолидацију “Елвака”

Радници бијељинског “Елвака” након вишечасовног преговарања Штрајкачког одбора и менаџмента, уз посредовање Гранског синдиката металаца, подржали су приједлог да се наредних седам дана припреми план консолидације, али нису прекинули штрајк. За наредни период најављерн је и састанак са представницима ресорног министарства.

Република Српска 23.12.2014 | 18:51
Подршка радника и синдиката за консолидацију “Елвака”

Статус свих 150 радника бијељинског „Елвака” мора бити ријешен обезбјеђивањем услова за производњу, рекао је предсједник Синдиката металске индустрије Републике Српске Тане Пеулић.

“Кључно питање је било стање и будућност `Елвака`. Тражили смо од директора и његових сарадника да хитно  направе план консолидације `Елвака` са елементима запошљавања свих 150 радника,  план производње, како ријешити њихове плате и редовне плате, јер ми дајемо подршку `Елваку` само под условом да радници буду 100% заштићени”, каже Пеулић.

Новоизабрани вршилац дужности директора “Елвака” Милан Божић каже да су дуговања предузећа огромна и да проблем представља неликвидност, али да рјешење ипак постоји, јер имају производе који су тражени на тржишту и познате купце.

“Већ за сутра или прекосутра имамо договорен састанак са ресорним министарством.Предложићемо план и мјере за оздрављење `Елвака`. Прва мјера је да очувамо све запослене овдје у `Елваку` и, ако успијемо, да ријешимо тренутне блокаде рачуна које имамо према Агенцији за банкарство и ИРБ. Чињеница и нада нам је да имамо послове и партнере који су заинтересовани да подрже производњу у `Елваку`“, каже Божић.

У Штрајкачком одбору сматрају да `Елвако` може опстати само уз помоћ државе.

“Вјерујем да фирма има перспективу и може да опстане ако буде помоћи државе”, каже предсједник Штрајкачког одбора “Елвака” Милош Перкић.

Радници “Елвака” ни послије данашњег састанка нису прекинули штрајк започет у петак, а према незваничним информацијама дио плате која касни, биће им исплаћена до Нове године.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

мислим ја

23.12.2014 17:55

Сви до једног сте гласали за Додика! Немате права ни реч рећи, трпите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

23.12.2014 18:31

Нажалост.ово ће вероватно бити крај приче,а и ЕЛВАКА.Зашто.Када је синдикат био присутан код приватизација?Ако је хтео заштити раднике,требало је увести заштитни члан,да нови послодавац не смије отпуштати раднике.А ако се послодавац"оглуши",следи раскид уговора.Самим тим,фирме би биле у процесу призводње,а не за прање пара.И даље мислим да је Синдикат,више у служби"БУЂЕТ"радника ,него реалног сектора.Што се тиче ЕЛВАКА не видим шта влада треба да чини,јер је та фирма променила два приватника.НАЖАЛОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниста ново

23.12.2014 19:07

ми смо познати као свјетски прваци у ЦУВАЊУ радних мјеста..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

23.12.2014 19:29

Нажалост тужна ситуација. Поред тога што је тужна то је и заразна ситуација. Прелит ће се то и на околне фирме које припадају индустријској грани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ватромет

23.12.2014 19:51

Где су те силне фирме које је спасио ""добри и поштени"" Пеулић. Гдје он дође, ту убрзо иде кључ у браву.

ОДГОВОРИТЕ