Podrška radnika i sindikata za konsolidaciju “Elvaka”

Radnici bijeljinskog “Elvaka” nakon višečasovnog pregovaranja Štrajkačkog odbora i menadžmenta, uz posredovanje Granskog sindikata metalaca, podržali su prijedlog da se narednih sedam dana pripremi plan konsolidacije, ali nisu prekinuli štrajk. Za naredni period najavljern je i sastanak sa predstavnicima resornog ministarstva.

Republika Srpska 23.12.2014 | 18:51
Podrška radnika i sindikata za konsolidaciju “Elvaka”

Status svih 150 radnika bijeljinskog „Elvaka” mora biti riješen obezbjeđivanjem uslova za proizvodnju, rekao je predsjednik Sindikata metalske industrije Republike Srpske Tane Peulić.

“Ključno pitanje je bilo stanje i budućnost `Elvaka`. Tražili smo od direktora i njegovih saradnika da hitno  naprave plan konsolidacije `Elvaka` sa elementima zapošljavanja svih 150 radnika,  plan proizvodnje, kako riješiti njihove plate i redovne plate, jer mi dajemo podršku `Elvaku` samo pod uslovom da radnici budu 100% zaštićeni”, kaže Peulić.

Novoizabrani vršilac dužnosti direktora “Elvaka” Milan Božić kaže da su dugovanja preduzeća ogromna i da problem predstavlja nelikvidnost, ali da rješenje ipak postoji, jer imaju proizvode koji su traženi na tržištu i poznate kupce.

“Već za sutra ili prekosutra imamo dogovoren sastanak sa resornim ministarstvom.Predložićemo plan i mjere za ozdravljenje `Elvaka`. Prva mjera je da očuvamo sve zaposlene ovdje u `Elvaku` i, ako uspijemo, da riješimo trenutne blokade računa koje imamo prema Agenciji za bankarstvo i IRB. Činjenica i nada nam je da imamo poslove i partnere koji su zainteresovani da podrže proizvodnju u `Elvaku`“, kaže Božić.

U Štrajkačkom odboru smatraju da `Elvako` može opstati samo uz pomoć države.

“Vjerujem da firma ima perspektivu i može da opstane ako bude pomoći države”, kaže predsjednik Štrajkačkog odbora “Elvaka” Miloš Perkić.

Radnici “Elvaka” ni poslije današnjeg sastanka nisu prekinuli štrajk započet u petak, a prema nezvaničnim informacijama dio plate koja kasni, biće im isplaćena do Nove godine.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

mislim ja

23.12.2014 17:55

Svi do jednog ste glasali za Dodika! Nemate prava ni reč reći, trpite!

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

23.12.2014 18:31

Nažalost.ovo će verovatno biti kraj priče,a i ELVAKA.Zašto.Kada je sindikat bio prisutan kod privatizacija?Ako je hteo zaštiti radnike,trebalo je uvesti zaštitni član,da novi poslodavac ne smije otpuštati radnike.A ako se poslodavac"ogluši",sledi raskid ugovora.Samim tim,firme bi bile u procesu prizvodnje,a ne za pranje para.I dalje mislim da je Sindikat,više u službi"BUĐET"radnika ,nego realnog sektora.Što se tiče ELVAKA ne vidim šta vlada treba da čini,jer je ta firma promenila dva privatnika.NAŽALOST.

ODGOVORITE
Name

nista novo

23.12.2014 19:07

mi smo poznati kao svjetski prvaci u CUVANJU radnih mjesta..

ODGOVORITE
Name

Radnik

23.12.2014 19:29

Nažalost tužna situacija. Pored toga što je tužna to je i zarazna situacija. Prelit će se to i na okolne firme koje pripadaju industrijskoj grani.

ODGOVORITE
Name

Vatromet

23.12.2014 19:51

Gde su te silne firme koje je spasio ""dobri i pošteni"" Peulić. Gdje on dođe, tu ubrzo ide ključ u bravu.

ODGOVORITE