Екцем "напада" све, а није заразан

Кожа је црвена, сува, перута се и сврби, а чешање погоршава стање.

Здравље 23.12.2014 | 13:58
Екцем "напада" све, а није заразан

Од кожних обољења пати све више људи, а једно од најчешћих је екцем. Болест модерног доба, како га зову, појављује се најпре на откривеним деловима тела, попут руку и лица. Симптом је сува и црвена кожа која се перута и сврби, док чешање само погоршава стање и може да дође до крварења и инфекције. Екцем није заразан, али "напада" све старосне групе, најподложније су бебе и мала деца, јер им је кожа тања, а знојне и лојне жлезде недовољно развијене.

Истраживања показују да се чешће јавља код беба рођених у јесењим и зимским месецима, другог детета и дечака. Осим генетске предиспозиције, појави екцема погодују спољни фактори попут алергена из хране и ваздуха, али и прекомерна употреба сапуна, шампона и детерџената. Најбоља превенција је правилна нега, а добра вест је да код већине малишана нестане до 12. године.

Иако се код већине особа први симптоми појаве пре пете године, екцем може да "нападне" и у каснијим годинама.

У лечењу се користе кортикостероидне креме, док се у озбиљнијим случајевима препоручује фототерапија ултраљубичастом светлошћу. Неопходно је и да се промени начин живота и режим исхране, а свакко избегну рестриктивне дијете. Млаке купке могу привремено да ублаже свраб, а дуже туширање врелом водом се нипошто не препоручује јер исушује кожу. После кратког туширања, неопходно је да се кожа намаже млеком за тело. Стрес је чест узрочник појаве екцема, као и других проблема са кожом, па би особе које су томе подложне, требало да избегавају напете ситуације.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар