Ekcem "napada" sve, a nije zarazan

Koža je crvena, suva, peruta se i svrbi, a češanje pogoršava stanje.

Zdravlje 23.12.2014 | 13:58
Ekcem "napada" sve, a nije zarazan

Od kožnih oboljenja pati sve više ljudi, a jedno od najčešćih je ekcem. Bolest modernog doba, kako ga zovu, pojavljuje se najpre na otkrivenim delovima tela, poput ruku i lica. Simptom je suva i crvena koža koja se peruta i svrbi, dok češanje samo pogoršava stanje i može da dođe do krvarenja i infekcije. Ekcem nije zarazan, ali "napada" sve starosne grupe, najpodložnije su bebe i mala deca, jer im je koža tanja, a znojne i lojne žlezde nedovoljno razvijene.

Istraživanja pokazuju da se češće javlja kod beba rođenih u jesenjim i zimskim mesecima, drugog deteta i dečaka. Osim genetske predispozicije, pojavi ekcema pogoduju spoljni faktori poput alergena iz hrane i vazduha, ali i prekomerna upotreba sapuna, šampona i deterdženata. Najbolja prevencija je pravilna nega, a dobra vest je da kod većine mališana nestane do 12. godine.

Iako se kod većine osoba prvi simptomi pojave pre pete godine, ekcem može da "napadne" i u kasnijim godinama.

U lečenju se koriste kortikosteroidne kreme, dok se u ozbiljnijim slučajevima preporučuje fototerapija ultraljubičastom svetlošću. Neophodno je i da se promeni način života i režim ishrane, a svakko izbegnu restriktivne dijete. Mlake kupke mogu privremeno da ublaže svrab, a duže tuširanje vrelom vodom se nipošto ne preporučuje jer isušuje kožu. Posle kratkog tuširanja, neophodno je da se koža namaže mlekom za telo. Stres je čest uzročnik pojave ekcema, kao i drugih problema sa kožom, pa bi osobe koje su tome podložne, trebalo da izbegavaju napete situacije.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar