Осуда напада на безбједност тужилаца

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић данас је најоштрије осудио напад на имовину и безбједност тужиоца БиХ Гордане Босиљчић и учестале нападе на безбједност тужилаца, те најавио да ће покренути активности за њихову бољу заштиту.

Босна и Херцеговина 19.12.2014 | 12:47
Осуда напада на безбједност тужилаца

"Због честих напада на безбједност и дигнитет тужилаца као главни тужилац покренућу законске измјене, те затражити процјену угрожености безбједности свих тужилаца и предузимање активности које ће омогућити бољу заштиту и безбједност тужиоцима", саопштио је Салиховић.

Он је оцијенио да напад на имовину и безбједност Босиљчићеве, чији је стан у центру Сарајева јуче усред дана обијен и опљачкан, представља један у низу инцидената који су озбиљно угрозили носиоце тужилачких функција на нивоу БиХ.

Као примјере угрожености тужилаца он је навео угрожавање безбједности тужилаца Дијане Кајмаковић, медијски линч Драгице Глушац, Олега Чавке и Дубравка Чампаре, крађе аутомобила Џемили Беговић, Драгану Чорлији и Гордани Босиљчић, провалу у стан Милорада Барашина, пријетње Маријани Чобовић, пријетње убиством Чампари.

Све ово, према Салиховићевим ријечима, показује да се морају хитно предузети активности на побољшању безбједности носилаца тужилачких функција у БиХ.

"Очигледно је да је многим криминогеним структурама засметао интензиван рад Тужилаштва БиХ усљед којег су многе особе осумњичене за најтежи криминал лишене слободе и очекују процесуирање, те су услиједили напади на безбједност тужилаца", истиче се у Салиховићевом саопштењу.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ поручио је да ће без обзира на све облике напада криминалаца, притиске појединих медија, поједине притиске из правосуђа и појединих политичких кругова Тужилаштво још жешће наставити да се бори против организованог криминала, корупције, тероризма и да приводи ратне злочинце правди.

"Резултати Тужилаштва БиХ биће све бољи, а ради побољшања безбједности тужилаца, као главни тужилац ускоро ћу покренути низ активности да би се побољшале заштита и безбједност носилаца правосудних функција", закључио је Салиховић.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ затражио је од грађана и институција БиХ, медија, правосудне заједнице, Високог судског и тужилачког савјета, ОХР-а и међународне заједнице подршку борби Тужилаштва против свих облика криминала.

 

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

боа

19.12.2014 11:59

Ма с цим це те се ви борити? Да сте се борили притив лопова то вам се неби ни догадјало. Не нападају ли вас због тога сто спадате у најбогатији слој друства. По вама нек краду од сиротиње, а вама би требало додијелити полицијску пратњу и обезбједјење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИА

19.12.2014 17:45

Ок Салиховицу цин понасања према тузитељима је за сваку осуду без премца али исто то Тузитељство на цијем сте целу стити криминална лица која су насем колеги и његовој породици упуцивали криминалци због открица милионског сверца цигарета преко границног прелаза Стрмица. Извјестај од том сте добили 2010 године од сипе. Цовјек је саслусан као сведок од стране Сипе у Бања Луци. Да преседан буде веци пријетње је колега пријавио слузбено полициској агенцији у којој је запослен која никад није спроводила истрагу око пријетњи том полицајцу. Господине Салиховицу није ли то лицемјерство устав БиХ је једнак за све БиХ градјане као и постивање и примјена закона. Било би дегутантно да каземо да је рец о кадру српском. Или пријетње судијама и тузиоцима су само битне а осталим градјанима радницима и полицајцима смије се и мозе пријетити небитно нецете бити осудјени. Пет пуних година неко предмет дрзи у латици у васем тузиластву није ли то вредјање зртве и сведока и ко це у будуце да вам пријави било какво кривицно дело када знају кроз ста је просао све полицајац нас колега Палалиц.

ОДГОВОРИТЕ