Дачић у Москви са Лавровом

Министри спољних послова Русије и Србије, Сергеј Лавров и Ивица Дачић, разговараће данас у Москви о изгледима за партнерство унутар Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), чије председавање Србија преузима 1. јануара, рекао је портпарол руског Министарства спољних послова Александар Лукашевич.

Србија 19.12.2014 | 07:36
Дачић у Москви са Лавровом

"Наша земља (Русија) жели блиску и конструктивну сарадњу са Београдом (Србијом) по свим питањима на агенди ОЕБС-а", рекао је Лукашевич за РИА Новости.

Према његовим речима, главне теме разговора двојице шефова дипломатија биће, у садашњим околностима, решавање европске безбедносне кризе у оквиру групе "Хелсинки плус 40", решавање украјинског сукоба, стварање услова за усклађивање процеса интеграција и јачање традиционалних вредности у зони ОЕБС-а.

Лукашевич је истакао да Москва поздравља "интересовање које српска страна показује у погледу приступа Русије", преноси руска медијска мрежа Спутњик.

"Очекујемо од српског председавања (ОЕБС-у) избалансирану политику која ће гарантовати да ставови свих држава чланица буду узети у обзир, у складу са мандатом активног председавања ОЕБС-у", истакао је он.

Лукашевич је навео да ће Дачић и Лавров разменити и ставове о тренутној ситуацији и изгледима руско-српске енергетске сарадње.

"Српско руководство је реаговало са разумевањем, мада не без забринутости, на одлуку о обустави пројекта ''Јужни ток'', чије је спровођење било немогуће због неконструктивних акција Европске комисије. Београд не искључује могућност да у будућности Русија пружи Србији поуздане алтернативне енергетске ресурсе", додао је он.

Министар Дачић је јуче боравио у Француској, а после посете Руској Федерацији, отпутоваће у Украјину.

Посете се до 23. децембра реализују у оквиру припрема за председавање Србије ОЕБС-у 2015. године, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Приликом ових сусрета биће размењена мишљења о најважнијим питањима у вези са председавањем Србије ОЕБС-у, као и питањима из области билатералне сарадње са овим земљама.

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар