Dačić u Moskvi sa Lavrovom

Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Ivica Dačić, razgovaraće danas u Moskvi o izgledima za partnerstvo unutar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), čije predsedavanje Srbija preuzima 1. januara, rekao je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

Srbija 19.12.2014 | 07:36
Dačić u Moskvi sa Lavrovom

"Naša zemlja (Rusija) želi blisku i konstruktivnu saradnju sa Beogradom (Srbijom) po svim pitanjima na agendi OEBS-a", rekao je Lukaševič za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, glavne teme razgovora dvojice šefova diplomatija biće, u sadašnjim okolnostima, rešavanje evropske bezbednosne krize u okviru grupe "Helsinki plus 40", rešavanje ukrajinskog sukoba, stvaranje uslova za usklađivanje procesa integracija i jačanje tradicionalnih vrednosti u zoni OEBS-a.

Lukaševič je istakao da Moskva pozdravlja "interesovanje koje srpska strana pokazuje u pogledu pristupa Rusije", prenosi ruska medijska mreža Sputnjik.

"Očekujemo od srpskog predsedavanja (OEBS-u) izbalansiranu politiku koja će garantovati da stavovi svih država članica budu uzeti u obzir, u skladu sa mandatom aktivnog predsedavanja OEBS-u", istakao je on.

Lukaševič je naveo da će Dačić i Lavrov razmeniti i stavove o trenutnoj situaciji i izgledima rusko-srpske energetske saradnje.

"Srpsko rukovodstvo je reagovalo sa razumevanjem, mada ne bez zabrinutosti, na odluku o obustavi projekta ''Južni tok'', čije je sprovođenje bilo nemoguće zbog nekonstruktivnih akcija Evropske komisije. Beograd ne isključuje mogućnost da u budućnosti Rusija pruži Srbiji pouzdane alternativne energetske resurse", dodao je on.

Ministar Dačić je juče boravio u Francuskoj, a posle posete Ruskoj Federaciji, otputovaće u Ukrajinu.

Posete se do 23. decembra realizuju u okviru priprema za predsedavanje Srbije OEBS-u 2015. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Prilikom ovih susreta biće razmenjena mišljenja o najvažnijim pitanjima u vezi sa predsedavanjem Srbije OEBS-u, kao i pitanjima iz oblasti bilateralne saradnje sa ovim zemljama.

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar