Стижу лијекови од екстракта марихуане

Већ у јануару идуће године у словеначким апотекама моћи ће легално да се набаве хемијски препарати који садрже екстракт марихуане, канабиноиди, а који су до сада били забрањени.

Регион 17.12.2014 | 19:54
Стижу лијекови од екстракта марихуане

Дозволу за увоз тетрахидроканабиноида добила је фирма "Ленис" која се бави увозом нерегистрованих лијекова, а осигурала је набавке из Њемачке, објавили су данас словеначки медији.

Од јануара ће љекови направљени од те супстанце моћи да се добију у апотекама, али ће пацијенти којима такви препарати олакшавају симптоме неких тешких болести морати да их плаћају.

Бивша словеначка влада Аленке Братушек је средином ове године издала нову уредбу о листи забрањених дрога из које је изостављен ТХЦ, па је увршћен међу дроге чији су промјет и коришћење допуштени у медицини, ветерини и за педагошке и научно - истраживачке намјене.

Промјеном уредбе омогућена је и легална куповина до сада забрањених препарата који садрже екстракт индијске конопље, у првом реду уља хашиса, које је до сада могло да се набави само на илегалном тржишту.

Лијекови од екстракта конопље тренутно у Словенији још нису регистровани и припремаће се у апотекама, а увозник канабиноида тврди да ће бити јефтинији од сличних препарата који се могу добити у апотекама у Аустрији.

Коментари / 0

Оставите коментар