Stižu lijekovi od ekstrakta marihuane

Već u januaru iduće godine u slovenačkim apotekama moći će legalno da se nabave hemijski preparati koji sadrže ekstrakt marihuane, kanabinoidi, a koji su do sada bili zabranjeni.

Region 17.12.2014 | 19:54
Stižu lijekovi od ekstrakta marihuane

Dozvolu za uvoz tetrahidrokanabinoida dobila je firma "Lenis" koja se bavi uvozom neregistrovanih lijekova, a osigurala je nabavke iz Njemačke, objavili su danas slovenački mediji.

Od januara će ljekovi napravljeni od te supstance moći da se dobiju u apotekama, ali će pacijenti kojima takvi preparati olakšavaju simptome nekih teških bolesti morati da ih plaćaju.

Bivša slovenačka vlada Alenke Bratušek je sredinom ove godine izdala novu uredbu o listi zabranjenih droga iz koje je izostavljen THC, pa je uvršćen među droge čiji su promjet i korišćenje dopušteni u medicini, veterini i za pedagoške i naučno - istraživačke namjene.

Promjenom uredbe omogućena je i legalna kupovina do sada zabranjenih preparata koji sadrže ekstrakt indijske konoplje, u prvom redu ulja hašisa, koje je do sada moglo da se nabavi samo na ilegalnom tržištu.

Lijekovi od ekstrakta konoplje trenutno u Sloveniji još nisu registrovani i pripremaće se u apotekama, a uvoznik kanabinoida tvrdi da će biti jeftiniji od sličnih preparata koji se mogu dobiti u apotekama u Austriji.

Komentari / 0

Ostavite komentar